2024. április 26., péntek

Tilosban nyomuló szavazatvadászok

A polgárok adataival való visszaélés bűncselekménynek számít – figyelmeztetett az illetékes

Arra szólította fel a politikai pártokat, szervezeteket a közhasznú információk és személyes adatok köztársasági biztosa, hogy a választási kampányban ne éljenek vissza a polgárok adataival. Milan Marinović elmondta, hogy a vonatkozó új törvény egészen pontosan fogalmaz az adatkezeléssel kapcsolatban, de a pártok nem veszik figyelembe ezeket az előírásokat, és ez a polgárok elégedetlenségét váltja ki, hiszen bizalmas adataiknak a felhasználásáról, így a magánszférájukba való beavatkozásról van szó.

A folyamatban lévő választási kampány számos kérdést vetett fel az információk biztonságával kapcsolatban – mutatott rá az illetékes, s arra is felhívta a figyelmet, hogy számos esetben panaszkodtak a polgárok, hogy a különféle szavazatgyűjtő akcióik során a politikai pártok visszaélnek a hatalom rendelkezésére álló adatokkal, különösen a polgárok személyes felkeresését is magába foglaló tevékenységek során. Az ilyen cselekedetek, az államapparátus birtokában lévő adatokkal való visszaélések bűncselekedetnek számítanak, a személyes adatok illetéktelen felhasználásának a kategóriájába tartoznak – erősítette meg nyilatkozatában a közhasznú információk és személyes adatok biztosa.

Milan Marinović arra szólította fel a pártok képviselőit, hogy március 16-án, hétfőn, vegyenek részt egy egész napos képzésen, melyen megismerkedhetnek a személyes adatok felhasználására vonatkozó szabályokkal. Szerinte ezen a módon maguk a politikai szervezetek is bizonyíthatják, hogy fontosnak tartják a bizalmas adatok megfelelő kezelését és a törvények tiszteletben tartását is. Alapvető emberi jogokról beszélünk – húzta alá –, a pártoknak tiszteletben kell tartaniuk a polgárok magánéletét, s erről a szándékukról most tanúbizonyságot is tehetnek.

Az említett képzést egyébként Belgrádban szervezik meg, az érdekelt pártok, mozgalmak, szervezetek, polgárok csoportjai az office@poverenik.rs e-mail-címen jelentkezhetnek.