2024. április 26., péntek

Továbbra is parlamenti erő marad

A VMSZ átadta a köztársasági listáját támogató aláírásokat

A Vajdasági Magyar Szövetség ma délelőtt átadta a Köztársasági Választási Bizottságnak a valamivel több mint egy nap alatt összegyűjtött 11 967 támogató aláírást. Ezzel a VMSZ a negyedik párt, amely a köztársasági szinten átadta a listáját, így várhatóan a négyes szám alatt fut majd. Pásztor István a lista átadását követően Belgrádban kiemelte, olyan pártprogrammal vesznek részt a kampányidőszakban, ami az egységet, a fejlesztést és a jövőt helyezi előtérbe, hiszen folytatni szeretnék a köztársasági szinten megkezdett munkájukat.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Pásztor István megköszönte a polgároknak a támogató aláírásokat, hozzátette, bár nem volt könnyű ennyi aláírást összegyűjteni ilyen rövid idő alatt, mégis, megítélése szerint, nagyon sok ember tartotta fontosnak, hogy támogassa a Vajdasági Magyar Szövetséget abban, hogy parlamenti listát tudjon állítani.

A párt önállóan vesz részt a köztársasági megmérettetésben, így teljes, 250 fős listát adott át. A listavezető Pásztor Bálint, őt Kovács Elvira követi, majd Fremond Árpád és Pék Zoltán következik. Mint Pásztor István, a VMSZ elnöke az újságíróknak elmondta, a „győztes csapaton nem kell változtatni”.

– Ez az a logika, amit az ember tiszteletben tarthat, én is ezt a logikát követtem, illetve tartottam tiszteletben. Azok, akik a lista elején vannak és már több mint 10 éves parlamenti tapasztalattal rendelkeznek, még mindig alig negyvenévesek. Erejük teljében vannak. Most értek be, most vérteződtek fel azzal a tudással, azokkal a képességekkel, most rendelkeznek azzal az emberi kapcsolatrendszerrel, amit az elmúlt 10 évben felépítettek. Butaság lenne ezt a csapatot megbontani – mondta az elnök.

– A csapat továbbra is élvezi a bizalmam, mindannyiunk bizalmát és mindannyiunk reménykedését is a munkájukkal kapcsolatban – tette hozzá, majd folytatta: – Emellett pedig a lista olyan, mint amilyenek mi magunk vagyunk, a társadalmunk keresztmetszete területi szempontból, képzettség szempontjából, szakmák szempontjából, előéletek vonatkozásában, hobbik tekintetében. Egy reprezentatív lista. Biztos, hogy messze nem kerülnek be a parlamentbe annyian, amennyit mi szeretnénk, de az is biztos, hogy az elkövetkező négyéves munkában azok is, akik nem jutnak parlamenti mandátumhoz, részesei kell hogy legyenek annak a politikának, amit a Vajdasági Magyar Szövetség itt Belgrádban képvisel – hangsúlyozta Pásztor István.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Bár a VMSZ saját neve alatt indul a választáson, de a VMDP, a MEP és civil szervezetek képviselői is szerepelnek a listán, a programban, a célkitűzésekben.

Pásztor elmondta, a kampány következő 50 napját arra használják majd, hogy számot vessenek az elmúlt négy év alatt elért eredményekkel, és azokra a prioritásokra hívják fel a figyelmet, ami az elkezdett munkájuk folytatását jelenti majd.

Pásztor kiemelte, teljesen reálisnak gondolják, hogy a VMSZ-nek a választásokat követően is lesz parlamenti képviselete.

– Arra számítunk, hogy folytatni tudjuk azt a munkát, amit az előző ciklusokban, idestova 12-13 éve folytatunk, és a Vajdasági Magyar Szövetség, illetve azon keresztül a vajdasági magyar közösség továbbra is parlamenti erő lesz – emelte ki Pásztor, majd hozzátette: – Fontosnak tartjuk a munka folytatását, különös tekintettel arra, hogy olyan időszak áll előttünk, amelyben reményeim szerint felgyorsulnak az európai uniós tárgyalási folyamatok, ami jogalkotási szempontból, az európai forrásokhoz való hozzáférhetőség szempontjából is egy új helyzetet fog teremteni. Nem mindegy nekünk, hogy a folyamatok a fejünk fölött és mellettünk bonyolódnak, vagy pedig úgy alakulnak, hogy ott tudunk annál az asztalnál ülni, ahol a döntéseket hozzák. Mi egy kisebbségi közösség vagyunk, de száz év után is úgy gondoljuk, hogy nem vagyunk másodrendűek. Nem fogadjuk el, eddig sem fogadtuk el, és ezután sem fogadjuk el, hogy a fejünk fölött döntsenek. Azt szeretnénk, és abban vagyunk érdekeltek, hogy mi hozzuk meg azokat a döntéseket, amelyek befolyásolják a mindennapjainkat. Ezért fontos a választás. Erről fogjuk a szavazópolgárokat, reményeim szerint sikerrel meggyőzni a közel 50 napos választási kampányban, mozgósítva őket, hogy éljenek a szavazati jogukkal – emelte ki a VMSZ elnöke.