2024. május 5., vasárnap

Ki ölte meg Janis Joplint?

Janis, akit ismertünk, Janis, akit nem tudunk...

A hétfő esti bemutatót a 159. idényben a Szerb Nemzeti Színház Kamaraszínpadán különösen Janis Joplin énekesnő és zenéjének rajongói várják.

Tijana Grumić eredeti szövegét Nikolina Đukanović alkalmazta színpadra. A Szerb Nemzeti Színház és az OPENS közös produkcióját Sonja Petrović rendezte. A rendezőn kívül Sonja Isailović, Bojana Milanović, Vukašin Ranđelović, Dimitrije Aranđelović, Stefan Vukić színművészek, továbbá Petar Banjac, Filip Grubač és Igor Sakač, a Bend UV zenészei, valamint Dobrila Marković, az OPENS programkoordinátor asszisztense vettek részt a színházban megtartott médiatájékoztatón.

Szóltak az intrigáns előadásról, amely gazdag zenei műsorral az 1970. évbe kalauzolja a nézőt. A szálloda 105-ös számú szobájába, ahol alig 27 éves korában holtan találták Janis Joplint. Ki ölte meg? A családja, a barátai, a kudarcba fulladt szerelmek, az alkohol, a drog vagy a társadalom, amelyben élt? Ezeket a kérdéseket mindenki felteszi.

– Az 1960-as évek rockcsillagának önéletrajzi történetéből megtudjuk, hogyan élt az a nemzedék, és miért volt nehéz olyan nőnek lenni, aki nem alkalmazkodott környezetének elvárásaihoz – mondta a drámaíró Tijana Grumić. – Az előadásban megismerkedünk Janis Joplinnal, a zenei világ egyik női úttörőjével, aki a „vad nő” egyfajta viselkedési szabályzatát hagyta az utókorra.

A történelem során sok olyan nőt ismertünk meg, akik kitartóan ellenálltak annak, hogy rájuk tukmálják a társadalmi normákat, és a saját életüket élték. Egyikük volt Janis Joplin, akinek a példáján látjuk, hogy a magunkért vívott küzdelem soha nem könnyű, és sokszor falat emel az egyén és a társadalom közé. Janis úgy halt meg, hogy nem valósult meg a kívánsága: a falat nem tudta ledönteni – mondta Tijana Grumić.

Akinek nem jut belépő a hétfőn 20.30-kor kezdődő bemutató előadásra, az a darabot megnézheti március 17-én 20.30-kor a színház Kamaraszínpadán.