2024. április 26., péntek

Veszélyben a címermadár

Mesterséges fészkekkel segítik a parlagi sas megtelepedését – A vajdasági és magyarországi madarászok közös akciója

Az újvidéki székhelyű Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület tagjai alpinisták segítségével február utolsó hetében Törökkanizsa község területén négy magas fára méteres átmérőjű fészekalapokat helyeztek el azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megkönnyítsék, elősegítsék a parlagi sasok megtelepedését. A Szerbia címerében látható kétfejű sast a heraldikával, címertannal foglalkozó kutatók szerint éppen a parlagi sasról mintázták meg a szerb királyok uralkodása idején, még valamikor a középkorban.

Alpinista hegymászók segítségével helyezték el a magas nyárfán a sasoknak szánt fészekalapot (Fotó: Ágoston Attila)

Alpinista hegymászók segítségével helyezték el a magas nyárfán a sasoknak szánt fészekalapot (Fotó: Ágoston Attila)

A sasfészek felerősítése (Fotó: Ágoston Attila)

A sasfészek felerősítése (Fotó: Ágoston Attila)

A parlagi sas helyzete Szerbiában meglehetősen kritikus, az elmúlt években Vajdaságban – csak tájainkon költ/költött a parlagi sas – teljesen eltűnt a Fruska gora erdeiből, ahol még hét-nyolc évvel ezelőtt néhány pár fészkelt. Korábban költött a parlagi sas a Delibláti-homokpuszta telepített fenyveseiben, de a múlt század kilencvenes éveire innen is eltűnt a ritka parlagi sas. A dél-bánáti homokvidéket nagy valószínűséggel azért hagyták el a parlagi sasok, mert az élőhelyük, a fészkelő helyük környékén a túlzott erdősítés nyomán beszűkültek a homoki gyepek, bezáródtak a füves legelők, és velük együtt jelentősen megcsappant az ürgék száma. A táplálékforrás elapadása és a környezet átalakulása nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a sasok odébb álltak a Delibláti-homokpuszta vidékéről.

Az elmúlt négy-öt évben gyakorlatilag már csak egyetlen biztos parlagi sas költőpárunk maradt Bánátban, a Szerbkeresztúr és Oroszlámos között húzódó parlagokkal, legelőkkel, facsoportokkal tarkított művelése nem legfeljebb szénakaszálónak használt területen.

Az elmúlt években a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület önkéntesei tavasztól nyár közepéig, a parlagisas-fiókák kirepüléséig biztonságos távolságból, egy elhagyott, romos tanyán felállított megfigyelő bázisból őrizték a sasfészket. Az errefelé szénát kaszáló vagy egyéb mezőgazdasági tevékenységet végző gazdákat figyelmeztették, hogy ne menjenek túl közel a fészekhez, feleslegesen ne háborgassák a sasok költését. Tavaly a költő pár nyár elején két fiókát repített ki sikeresen. De például két évvel korábban a termetes öreg nyárfát, amelyen a sasfészek volt két fiókával, kidöntötte a viharos szél. Szerencsére akkor is ott voltak az önkéntesek és a lezuhant lombok közül sértetlenül kimentették a két termetes, már tollas fiókát. Mivel a fészek lezuhant, egy három méter magas vaskonstrukcióra eszkábáltunk egy műfészket, ide raktuk ki a fiókákat, hogy a ragadozók, róka és sakál ne tudjanak bennük kárt tenni. A szülő madarak másnap már tovább etették a fiókákat, amelyek két hét után készen álltak az önálló életre.

Sasmentő csapat: Ágoston Attila, Milica Mišković, Anita Sučić és MirjanaRankov (Fotó: Gergely József)

Sasmentő csapat: Ágoston Attila, Milica Mišković, Anita Sučić és MirjanaRankov (Fotó: Gergely József)

Félő volt, hogy a fészekkel együtt kidőlt nyárfa láttán a parlagisas-szülők esetleg otthagyják a fészkelőhelyet. Szerencsére a sas pár két nap után már újra etette a szokatlanul alacsonyan és ismeretlen műfészekbe rakott fiókáit. Néhány alkalommal mi is vittünk nekik élelmet, hogy ne romoljon le az erőnlétük. Idestova két hete történt akkor a baleset, és úgy ítéltük meg, hogy sikerül megmenteni a balesetet szenvedett parlagisas-fiókákat. Néhány nap után már próbálgatták a szárnyukat, még néhány nap és levegőbe emelkedett a két fiatal megmentett parlagi sas – emlékezett vissza a sasmentési akcióra Ágoston Attila állatorvos, törökkanizsai madarász, a helybeli vadászegyesület elnöke.

Magyarországon az aktív védelemnek köszönhetően a parlagi sasok száma mára meghaladta a 160 párt.

Az idén a Pannon Eagle projektum keretében a törökkanizsai Mirjana Rankov vette át a parlagisas-védelmi projektum vajdasági koordinátori szerepét:

Környékünkön, a községünk területén négy új, sasok számára alkalmas műfészket raktunk ki, egyet a Tisza közelében Törökkanizsától északra, a Sárgaház néven ismert helyen, ahol még megtalálható néhány termetes jegenyenyár. Kellően magas, de oldalágak híján ide nehéz volt a munkához felbérelt belgrádi alpinistának is felhelyezni a fészekalapot, amelyre azután gallyakat rakott, hogy megkönnyítsük a sasok fészekrakási munkáját.

A parlagi sasok télen is a költőhely közelében maradnak (Fotó: Gergely József)

A parlagi sasok télen is a költőhely közelében maradnak (Fotó: Gergely József)

A vadászerdőben két fészekalapot készítettünk, az egyiket tölgyfára, ami tartósabb, erősebb, mint a nyárfák, amelyeket, mint 2017-ben tapasztaltunk, az erős szélvihar kidöntheti fészkestől együtt. Tettünk műfészket akácra is, mert kevés a magas, erős és egészséges tölgy a környékünkön. Firigyháza mögött a túzokrezervátum közelében is találtunk egy alkalmas fát sasfészek kihelyezésére. Ezzel a négy fészekkel próbálunk újabb parlagi sasokat a környékünkre csábítani, a meglévő szaporodó parlagisas-pár utódai, amikor néhány év után elérik az ivarérett kort, lesz számukra alkalmas fészkelőhely. Törökkanizsa körzetében a négy új fészek felhelyezésével hétre nőt a költésre alkalmas sasfészkek száma. Bízunk benne, hogy lesz újabb költés, mivel a meglévő pár mellett láttunk fészkelőhelyet kereső újabb párokat is. Magyarországon már annyira felerősödött a parlagisas-állomány, hogy előbb utóbb lesznek áttelepülők Észak-Bánátba, ide hozzánk a hátár közelében kialakított fészkelőhelyekre.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködve a Pannon Eagle projektum keretében vállaltuk, hogy összesen húsz, sasok költésére alkalmas műfészket helyezünk ki a parlagi sas egykori költőterületén. A közelmúltban felszerelt fészkek mellett a Fruška gora hegységben és a Delibláti-homokpuszta eredőiben is készítünk költőhelyet a parlagi sasok számára, abban a reményben, hogy újra visszatérnek a közelmúltban elhagyott élőhelyükre és ott tovább szaporodnak – mondta Mirjana.

Március közepétől az egyetlen biztos aktív parlagisas-fészket idén is figyelni, őrizni fogják a madarászok. Március közepétől egészen júliusig, a sasfiókák kirepüléséig mindennap lesz kint valaki a terepen, hogy elkerüljék a felesleges zavarást, a költő pár háborgatását, ami könnyen a fészkelés meghiúsulásához vezethet. Különösen a költés korai szakaszában, amikor még a sasok kotlanak a tojásokon, akkor leselkedik rájuk a legnagyobb veszély, mert hűvös, csapadékos időben a fészekről felriasztott madár őrizetlenül hagyja a tojásokat, azok kihűlhetnek, és szarka vagy dolmányos varjú tönkre teheti a tojásokat.

Fiatal parlagi sas a Szabadkai–Horgosi-homokpuszta egyik eredi tisztásán létesített etetőhelyen (Fotó: Gergely József)

Fiatal parlagi sas a Szabadkai–Horgosi-homokpuszta egyik eredi tisztásán létesített etetőhelyen (Fotó: Gergely József)

A sasfészek lombosodás előtt nagyobb távolságból is megfigyelhető (Fotó: Gergely József)

A sasfészek lombosodás előtt nagyobb távolságból is megfigyelhető (Fotó: Gergely József)

A Pannon Eagle projektum keretében a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület tervbe vette egy lakókonténer beszerzését, hogy megkönnyítse a lelkes madárvédő önkéntesek munkáját, a parlagi sasok fészkének őrzését, amely eredményes volt az elmúlt három évben.

Amint azt Milan Ružić, a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület igazgatója a parlagisas-védelmi projektummal kapcsolatban elmondta, hogy címermadárról lévén szó Szerbiában nagy visszhangra talált az utolsó megmaradt parlagi sas megóvása, a közvélemény érdeklődését sikerült ráirányítani a ragadozó madarak védelmével kapcsolatos problémákra, amire példa a legutóbbi rétisasmérgezés is, ami éppen Törökkanizsa községben történt. A sasvédelmi programba több intézmény, cég is bekapcsolódott. A dunacsébi sörgyár például 3 millió dinárral támogatja a szerbiai madártani egyesület parlagisas-védelmi törekvéseit. A pénzből terepi felszerelést vásárol az egyesület, a műfészkek beszerzésére és felszerelésére fordítja. A tervek között szerepel elhagyott, romos tanyák megvásárlása, amelyek körül termetes fák vannak, alkalmasak arra, hogy nyugalmas körülmények között fészkeljenek a parlagi sasok. A sasok számára a táplálékbázis felerősítésére több száz fácán szabadon engedése is a védelmi intézkedések részét képei.

Az EU szerbiai küldöttségvezetője, Sem Fabrici és munkatársai tavaly nyáron az észak-bánáti Szerbkeresztúrra látogattak, ahol a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület tagjai megmutatták a falutól néhány kilométerre lévő pusztán egy facsoportban fészkelő parlagisaspár költőhelyét. A madártani egyesület önkéntesei egy szerb–magyar közös ragadozóvédelmi projektum keretében állandó megfigyelés alatt tartják Szerbia egyetlen parlagisas-fészkét, hogy kiküszöböljenek minden emberi zavarást, hogy a még fészekben lévő két sasfióka sikeresen kiröpülhessen. Sem Fabrici látogatása alkalmával kiemelte, hogy az EU támogatja Szerbia azon törekvéseit, melyek elősegítik az ország unióhoz való csatlakozási feltételeinek a teljesítését a környezetvédelem terén. Elmondta, hogy a lelkes önkénteseket felvonultató civil szervezetek munkája nélkülözhetetlen a természeti értékek megóvásában.