2024. április 26., péntek

Hamarosan virágoznak a nyírfák

A pollenszezonban március és április folyamán a legnagyobb a levegő pollenkoncentrációja

Tavasszal virágzásnak indulnak a növények, ez pedig azt is jelenti, hogy nehéz napok várnak az allergiásokra. Jelenleg a fafélék virágoznak, hamarosan pedig az egyik legerősebb allergén, a nyírfa is elkezdi a pollenkibocsátást. A mostani pollenhelyzetről Tatjana Škorić okleveles biológussal, a szabadkai Közegészségügyi Intézet Higiéniai és Környezetvédelmi Osztályának munkatársával beszélgettünk.

A szabadkai Közegészségügyi Intézet szakmunkatársai februártól novemberig kísérik figyelemmel a pollenkoncentráció alakulását városunkban. Tatjana Škorić elmondta, hogy az intézet tetején, 20 méter magasan található pollengyűjtő berendezés segítségével gyűjtik be a mintákat. A begyűjtött mintákat laboratóriumi körülmények között feldolgozzák és meghatározzák a pollenszemcsék jelenlétét egy köbméternyi levegőben. Az eljárás akkreditált és megfelel a nemzetközi előírásoknak.

A jelenlegi pollenhelyzettel kapcsolatban Tatjana Škorić elmondta, hogy a szezon egyik legintenzívebb időszaka előtt állunk.

– Az enyhe tél és a meleg tavaszi napok sűrű pollenkibocsátást eredményeztek. A mostani időszakban virágoznak a fás növények. Ilyenkor virágzik például a mogyoró és az éger. Ezek a növények erős allergének. Lassan megkezdődik a nyírfa virágzása is. A becslések szerint tíz és húsz százalék közé teszik a nyírfa pollenjére allergiás személyek számát Közép- és Észak-Európában. Szabadka és környéke is veszélyeztetett terület a nyírfára allergiások számára. Ez a növény óriási mennyiségű pollent termel, jóval többet azoknál a növényeknél, amelyeknek a beporzását rovarok végzik el. A nyírfa egyetlen hím virágja 22 ezer pollenszemet termel, egy virágzás során pedig 450 virág nyílik ki, ami 10 millió pollenszemet jelent. Március és április – és még ide sorolható a február is – azok a hónapok, az egész pollenszezonban, amelyekben a legnagyobb pollenkoncentrációt mérjük a levegőben. A szezon alatt összesen huszonhét növényfaj pollenkoncentrációjának alakulását kísérjük figyelemmel. Ebből tizennyolc faj a fás növények közé tartozik, amelyek mind tavasszal virágoznak. Ebből a tizennyolc növényből jelenleg már nyolc virágzásnak indult. Ezen hónapok után csökken a pollenkoncentráció mennyisége, majd július végén, augusztusban újból növekedésnek indul, amikor elkezdődik a parlagfű virágzása – nyilatkozta lapunknak a szakember.

Tatjana Škorić a fentiekhez hozzátette, hogy ebben az időszakban virágoznak még többek között a nyárfa és a ciprusfélék, mint például a tujafa. Ezen növényfélék mérsékelt allergéneknek számítanak, viszont nagy mennyiségű pollent termelnek.

A beszélgetés sorfán azt is megtudtuk, hogy a pollenkoncentrációban a tájainkon tapasztalható szokatlanul enyhe telek éreztetik hatásukat.

– Az egyre melegebb időben egyes növények virágzási időszaka egyre hosszabb és intenzívebb. Emellett egyre szennyezettebb a levegő is a városokban, ami tovább fokozza az allergiás tüneteket – mondta a szakember.

Az időjárás egyébként a pollenkoncentráció alakulásának egyik legfontosabb faktora.

– A meleg, száraz idő, gyenge szél kíséretében növeli a pollenkoncentrációt. A csapadékos, párás idő pedig csökkenti. Fontos ehhez hozzátenni, hogy csapadékos időben mi, szakemberek kevesebb pollent mérünk a levegőben, ettől az allergiás személyeknek még lehetnek allergiás tünetei. A csapadék szétveri a pollenszemek külső burkát. Ennek következtében azonban kiszabadul az allergiát okozó anyag, amit az allergiás személyek belélegeznek. A szél erőssége és iránya is fontos befolyásoló tényezője a pollenkoncentráció alakulásának. A szél ugyanis képes akár száz kilométer távolságra elvinni a pollenszemeket – magyarázta Tatjana Škorić.

Az intézet szakmunkatársa felhívta az allergiások figyelmét, hogy a pollenszezon ideje alatt az aktuális pollenhelyzetről a www.zjzs.org.rs és a www.subotica.rs honlapokon tájékozódhatnak.