2024. április 26., péntek

Húsvétra visszaköltözés

Látogatás a felújítás alatt álló temerini Kókai Imre Általános Iskolában – Sziveri Béla igazgató: Az iskola a helyi magyarság egyik gyülekezőhelye

Takarítanak a felújítás alatt álló Kókai iskolában. A folyosók, tantermek nagy része ragyog a tisztaságtól, csak a bútorzat hiányzik. Ottjártunkkor még csak az első emeleten, az igazgatói iroda és a tanári szoba előtti folyosórészre nem lehetett bemenni. Itt még nagy volt a felfordulás, dolgoztak a takarítók. Kihasználtuk az alkalmat, hogy elbeszélgessünk Sziveri Béla igazgatóval.

Mióta folynak a felújítási munkálatok az iskola épületén – kérdeztük.

– Tavaly július elsején érkeztek a munkások, akik nyomban megkezdték az iskola teljes felújítását – mondta az igazgató. – Értem ez alatt a tető teljes cseréjét, az ablakok és a belső ajtók, a villanyhálózat, a szennyvíz-elvezető hálózat cseréjét, a világítótestek korszerű, energiatakarékos LED-világítótestekre való cseréjét. Mondhatni, energiatakarékos iskola lettünk, kevesebb villany- és hőenergia fog fogyni. Teljesen megújult a padlózat, festve lettek a tantermek, külsőleg szigetelve és festve az épület. Szintén nagyon fontos, hogy teljesen megújultak a mosdók, a vécék, cserélve lett a vízvezeték. Tehát a bútorzaton kívül minden új.

A Kókai Imre iskola felújított épülete (Fotó: Góbor Béla)

A Kókai Imre iskola felújított épülete (Fotó: Góbor Béla)

Lesz-e új bútorzat?

– Ami a bútorzatot illeti, a helyi önkormányzatnak köszönhetően be tudunk 7 tantermet bútorozni. Mindegyik tanterembe 15 új asztal, harminc szék, 4 szekrény, ugyancsak hét tanári asztal kerül. Megtörtént az iskola konyhájának teljes felújítása is, új főzőkazán, új sütőalkalmasságok, új mosogatógépek lettek vásárolva. Az önkormányzat nem egész 4 millió dinárral támogatta az iskolát. Folyamatban van egy tartományi pályázaton való részvétel, ugyancsak iskolai bútorok vásárlására. Ha nyerünk anyagi forrásokat, akkor a földszinti és az első emeleti tantermekbe teljesen új bútorok kerülnek. Míg a második emeletet a meglevő, de még nagyon jó állapotban levő 1–2 éves bútorokkal fogjuk a bebútorozni.

– Folyamatban van a táblák felszerelése is. Fehér táblákat vásároltunk, de vannak okos tábláik is, a tartománynál pályáztunk és kaptunk két táblát, meg nekünk volt négy, de szeretnénk még pályázni, hogy ha nyerünk, azokat is felszerelhessük. Épp most folynak a tárgyalások a kamerák beszerzéséről és a hangosításról. Lesz internet is minden osztályban. Remélhetőleg a VMSZ önkormányzati jelenlétének köszönhetően kapunk annyi pénzt, hogy pontot tegyünk az i-re.

Mi van a tornateremmel, az is fel lett újítva?

– Igen, az is teljesen fel van újítva. Az ablakok, amelyek nagyon rossz állapotban voltak, szinte életveszélyesek, maguktól kiestek, nem számítva, hogy már nem szigeteltek, bejött a hideg, mind ki lettek cserélve. Annak örülök a legjobban, hogy a tornatermen a nyílászárók is ki lettek cserélve, és hogy a vizesblokkok teljesen újak, ahogy több minden más is, de ezek a legfontosabbak, mert a gyerekek biztonságát szolgálják. A tornatermi öltözők is megújultak, sőt sikerült két 380 literes bojlert is betenni. Ezenkívül a fiú- és a lányöltözőben 3 tuskabin lesz beszerelve. Iskolánk ugyanis minden nyáron vendég diákokat szokott fogadni, és eddig nagy gond volt a tisztálkodásuk. Most ezt is megoldottuk, és iskolánkban a táborok idején kulturált módon lehet megszállni, tisztálkodni.

Az iskola történetében eddig még nem volt ekkora felújítás.

– 1968-ban épült fel az iskola épülete. Azóta csak kisebb-nagyobb javítások történtek, évi szinten 4–5 millió dinár értékben. Ez a mostani egy óriási dolog. A felújításra a köztársasági Nagyberuházási Alaptól mintegy 150 millió dinár érkezett, amit köszönhetünk annak, hogy a megfelelő felelős emberek vannak nem csak helyi, hanem a tartományi és a köztársasági szinteken is. A Vajdasági Magyar Szövetség befolyásos emberei nélkül ez a felújítás nem történhetett volna meg. Ezt ki kell mondani, mert csak úgy lehet bárkihez is fordulni támogatásért, vagy egyebekért, ha a hatalom gyakorlásának részesei vagyunk. Csak így tudunk kérni és kapni is a tortából, ha két szeletet is, akkor két szeletet, de el fogjuk kérni azt, amennyi jár.

Mikor tudnak visszaköltözni?

– Mint tiszta magyar iskolát, ahova 440 diák jár, a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű iskolának nyilvánította, és így is kezel bennünket. Nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni, de úgy gondolom, hogy egy hónap múlva, húsvét körül vissza tudunk költözni. Nagyon sok szülő érdeklődött már, hogy hol lesz a ballagás. Mondtam is, hogy május 31-ére tervezzük a ballagást, és szinte biztos vagyok benne, hogy a ballagást már a felújított, szép iskolában fogjuk tartani.

A temerini magyarság számára mit jelent ez az iskola?

– Elsősorban azt, hogy a helyi magyarság egyik gyülekezőhelye. Bármilyen megmozdulás volt és most is van, akár a cserkészek vagy bárki részéről, ha felkértek bennünket, megbeszéltük, hogy a központi épületben, vagy a telepi iskolában rendezvényeiket, összejöveteleiket megtarthatták. Így van ez Illés-napkor is, amikor fogadalmi ünnepünket tarjuk. Nagyon szerteágazó az együttműködés a civil szervezetekkel, és úgy gondolom, hogy ez továbbra is így fog maradni – mondta befejezésül az iskola igazgatója.