2024. április 26., péntek

Két évvel meghosszabbítják a fegyverbejelentési határidőt

Szerbiában megközelítőleg egymillió polgárnak van fegyvertartási engedélye, közülük azonban mintegy 400-500 ezer nem végezte el a fegyver bejegyeztetésének frissítését. A határidőt a köztársasági képviselőház a fegyverekről és lőszerekről szóló törvény módosításával két évvel tolja ki.

Fotó: Ótos András - archív

Fotó: Ótos András - archív

A parlament ma kezdte meg a tavaszi ülésszak első ülését. Saša Radulović és Branka Stamenković, az Elég volt! párt képviselői több hónap után tért vissza a tárgyalóterembe, valamivel több mint egy évig bojkottálták a parlament munkáját. A parlament első napirendi pontja, aminek kapcsán Maja Gojković, a parlament elnöke megnyitotta a vitát, a fegyverekről és lőszerekről szóló törvény módosítása volt. Marijan Rističević, a beterjesztők képviseletében elmondta, a fegyverek újrajegyeztetését nem végezték el idejében azok, akik fegyvertartási engedéllyel rendelkeznek. A fegyverek, puskák és lőszerek újraregisztrálásának határideje ugyanis március 5-e, és miután az idén az érintettek közül 400-500 ezer polgár nem tud eleget tenni e kötelezettségének, a törvény módosítására van szükség, így a határidőt két évre tolnák ki. Noha Rističević az érintett lakosság lustaságára mutatott rá, kiemelte, az állam érdeke, hogy minél több fegyvert jegyeztessen újra, hogy minél több fegyver kapja meg az új biometrikus számát.

A vita során Aleksandar Stevanović, a Modern Szerbia Párt képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyan nincs ellenvetésük a törvényes határidők meghosszabbítása ügyében, véleményük szerint mégis a bejegyeztetés levezetése, az engedélyek kiadása érdekében jobb szervezésre lenne szükség, hiszen az érintett intézmények kapacitásban nem tudnak eleget tenni a határidőknek. A szervezés átgondolására pedig már csak azért is szükség van, mert Szerbia azok közé az országok közé tartozik, amelyekben az egy főre jutó fegyverek száma igen magas. Hangsúlyozta, hogy módot kellene találni arra is, hogy a lakosságnak ne legyen érdeke illegális fegyvert tartani, vagyis minél több fegyvert jegyeztessen be.

Božidar Delić, a Szerb Radikális Párt képviselője is az engedélyek kiadásával és a fegyverek bejegyeztetésével megbízott intézmények kapacitásának hiányára hívta fel a figyelmet. Rámutatott, Szerbiában megközelítőleg egymillióan rendelkeznek fegyvertartási engedéllyel. Ha az egy főre jutó fegyverek számát nézzük, a Balkánon Szerbiában van a legtöbb legalizált fegyver.

Napirenden szerepel továbbá a személyes adatok automatikus feldolgozására vonatkozó személyek védelméről szóló egyezmény módosítása, illetve a kormány és Azerbajdzsán kormánya közötti gazdasági és technológiai együttműködésről szóló megállapodás 1. mellékletének ratifikálása is.

Ezenkívül napirenden van még a köztársasági Választási Bizottság (RIK) tagjainak felmentéséről, kinevezéséről szóló határozat is, amit a Modern Szerbia Párt képviselőcsoportja nyújtott be.

A tavaszi ülésszak március első munkanapján kezdődött és nem tarthat tovább 90 napnál.