2024. április 26., péntek

A szövegértési kompetencia felmérése

Jövőre a szerbiai negyedikesek is részt vesznek a PIRLS-teszten – E hónapban próbatesztelés

A következő tanévtől az általános iskola negyedik osztályos tanulói részt fognak venni a PIRLS-teszten, amelynek keretében a szövegértési kompetenciájukat vizsgálják – áll az oktatásügyi minisztérium közleményében. A PIRLS egy nemzetközi vizsgálat, amely a tízéves gyerekek szövegértési kompetenciáját és ennek fejlődését méri. Emellett a résztvevő országok ennek segítségével képet kaphatnak arról, hogy mennyire tanultak meg a diákok olvasni, illetve releváns információkat kapnak az oktatás színvonaláról.

A PIRLS-tesztről tegnap összejövetelt tartottak Belgrádban, amelyen több mint 60 ország 190 kutatója vett részt. A tanácskozást Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter nyitotta meg. Mint kiemelte, a PIRLS 2021 felmérés jelentősége nemcsak abban van, hogy összehasonlítja különböző országok tanulóinak kompetenciáját, hanem abban is, hogy képet kapunk arról, hogy a rangsorolásnál Szerbia oktatási rendszere milyen helyen áll a világ többi országához képest.

Branislav Ranđelović, az Oktatási és Nevelési Minőség-ellenőrző Intézet igazgatója és a felmérés szerbiai koordinátora fontosnak tartja, hogy a felméréssel az intézetet bízták meg. Mint elmondta, a PIRLS-tesztelést ötévente rendezik meg, az első ciklust 2001-ben valósították meg. Azt is elárulta, hogy ebben a hónapban próbatesztelést hajtanak végre a kiválasztott iskolákban.