2024. április 26., péntek

Csak semmi pánik!

Riasztó képekkel indul az új év, a koronavírus-járvány híre végigsöpört a világon, nem kis pánikot keltve. Kínából apokaliptikus képek érkeznek, a médiában hetek óta ijesztő számok jelennek meg az áldozatokról. Nagyon sok negatív információt kapunk, ami félelmet kelthet bennünk. Pánikolhatnánk, de ne tegyük! Persze tudomásul kell venni a vírust, és óvatosnak lenni. Nem kell homokba dugni a fejünket, és úgy csinálni, mintha mi sem történne. Beszélni kell róla, ellenben nem kell szenzációt kelteni, és főleg nem pánikot generálni. Nem szabad hagyni, hogy az országunkban még meg sem jelent vírus befolyásolja mindennapi életünket, negatív érzéseket, haragot és stresszt keltsen.

Illusztráció (Pixabay)

Illusztráció (Pixabay)

Jelenlegi formájában a vírus nagyon gyorsan terjed, nagyon sok embert megfertőz, ehhez képest azonban nagyon kevés a súlyos beteg, és még kevesebb a halálesetek száma. Önmagában ijesztő, ha csak az alapvető adatokat nézzük, hogy naponta hány újabb fertőzés van, és mennyi a halott. A majdnem 3000 haláleset elborzasztó adat, azonban ha figyelembe vesszük, hogy az összesen körülbelül 83 500 regisztrált fertőzött emberből 3000 a halott, illetve már 36 000 ember meggyógyult, akkor meg kell állapítanunk, hogy a halálozási arány mindössze egy százalékos. Egyedül a vírus gócpontjában, Kínában éri el a két százalékot. Ugyanakkor a halálos áldozatok a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak: krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt, vagy idősebbek voltak.

Szerbiában a közlemények szerint egyelőre nincs egy fertőzött sem. Mégis, sokan félnek, sőt rettegnek. Az országban szinte már nem kapható orvosi szájmaszk, emellett rohamosan fogynak a munkavédelmi maszkok is. Nagyon sokan már most kizárólag maszkban hagyják el otthonukat. Vannak akik kerülik a kínai áruházakat, nem járnak kínai éttermekbe, olyanról is hallottam, aki a Kínából rendelt csomagot is fertőtleníti. Bugyutaság arra gondolni, hogy aki elmegy mellettem, az meg fog fertőzni egy halálos kórral. Azok a kínai emberek sem fertőzőek, akik már pár éve közöttünk élnek, csak azért mert abból az országból származnak, ahonnan a vírus kiindult. Szerbia és Kína között intenzív a csomagküldő kapcsolat, de annak a valószínűsége, hogy Kínában valaki becsomagol egy terméket, én itthon kibontom és megfertőződöm, az egyértelműen kizárható.

Pillanatnyilag a betegséget nem sorolhatjuk a súlyos kórok közé. Az adatok szerint annyira sem súlyos, mint az influenza. Nincs olyan adat arra vonatkozóan, hogy ez a koronavírus szövődményes változata több halálesetet okozna, mint egy közönséges influenza, ami minden évben megjelenik. Természetesen engem is szorongással tölt el, amikor egy ilyen világméretű járványról olvasok. Hozzá kell tenni, a hírek között nagyon nehéz kiszűrni, hogy mi is az igazság. Egyelőre még nem vagyunk nagy veszélyben, de érdemes odafigyelni a tisztaságra. A járványügyi szakemberek szerint ugyanazt kell csinálnunk, mint minden más járvány esetében: szedjünk vitaminokat, figyeljünk oda a higiéniára és mossunk gyakran kezet.

Nagy valószínűséggel térségünket sem kerüli el a vírus. Annak ellenére, hogy egyelőre nem észleltek koronavírus-fertőzöttet, az ország minden eshetőségre felkészült a megelőzés és a kezelés tekintetében egyaránt. Mi pedig próbáljuk meg észszerűen, feszültségmentesen kezelni a helyzetet.