2024. április 26., péntek

Közelednek a választások

Ülésezett a kishegyesi községi képviselő-testület – Újraalakult a községi választási bizottság – Megszűnik a népegyetem

Pénteken délelőtt megtartotta 36. ülését Kishegyes község képviselő-testülete a jelenlegi összetételében. A rendkívüli ülés összehívását az tette indokolttá, hogy hamarosan kiírják a választásokat, és erre községi szinten fel kell készülni – számolt be lapunknak Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke.

– A négy évvel ezelőtt megbízott választási bizottságnak lejárt a mandátuma. Tudjuk, hogy a jövő hónap elején ki lesznek írva a választások minden szinten, és minden községben szükség van egy érvényes választási bizottságra. Náluk lehet átadni a különböző választással kapcsolatos iratokat, aláírásokat. Ezért hívtuk össze a rendkívüli ülést, hogy Kishegyes községben ezzel kapcsolatban ne legyen fennakadás. A választási bizottság régi tagjait leváltottuk, az újakat pedig kineveztük – mondta el az elnök.

A képviselők döntöttek a népegyetem felszámolásáról (Lakatos János felvétele)

A képviselők döntöttek a népegyetem felszámolásáról (Lakatos János felvétele)

A rendkívüli ülés egy másik lényeges napirendi pontja a községben működő népegyetem felszámolása volt. Szűgyi elmondta, hogy erre a lépésre az érdektelenség miatt került sor.

– A népegyetem már évek óta nem működik rendesen. Mindössze egy igazgatót fizettünk, az épület rezsiköltségeit, viszont itt tényleges munka nem folyt. Nem voltak továbbképzések, tanfolyamok, ezért a községi tanács úgy látta helyénvalónak, hogy ezt az intézményt felszámolja, mivel az önkormányzat számára csak kiadásokkal járt. A képviselő-testület mostani határozatával elindítottuk a népegyetem felszámolását. Ez a folyamat 3-4 hónapig tart, és egy erre hivatott személy fogja levezetni. Ennek során számba vesznek minden ingó és ingatlan tulajdont, ki nem fizetett számlákat stb. Ha ezen túl leszünk, akkor az év közepe felé ez az intézmény meg fog szűnni – fogalmazott az elnök.

A képviselő-testület elfogadta a Regionális Hulladéktároló Kft. 2020. évi munkatervét, valamint különprogramját is. Erre azért volt szükség, mert Kishegyes község is a hulladéktároló egyik alapítója – mondta Szűgyi, majd arról is szólt, hogy a létesítmény elkezdte a működését próbaüzemmódban. Már 100 tonna hulladékot dolgoznak fel naponta, és az elfogadott ütemterv szerint ez a mennyiség az év végére eléri a napi 280 tonnát.

A képviselők határozattal erősítették meg azt, hogy az önkormányzat a múlt évben számítástechnikai eszközökkel támogatta a kishegyesi rendőrőrsöt. Egy asztali számítógépet, egy laptopot, egy lézernyomtatót és egy multifunkcionális gépet kapott a rendőrség. Emellett személycserékre vonatkozó végzést fogadott el a képviselő-testület a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskola iskolaszékének egy tagjára, és a kishegyesi Pán Péter Gyermekintézmény igazgatóbizottságának egy tagjára vonatkozóan.