2024. április 26., péntek

Gyorsan elfogyott az óriáskolbász Turián

Több tízezren érkeztek szombaton Turiára, a térség legnagyobb gasztronómiai rendezvényére. Délben nyitotta meg Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter a 36. Turiai Kolbászfesztivált, majd a falu védjegyének tartott bicskával megvágta a világ leghoszabb kolbászát, a 2036 méteres ,,óriáskígyót”.
Az óriáskolbászt Turia legnagyobb traktora szállította az emelvényig. A böllérek két nap és három éjszaka darálták, gyúrták, fűszerezték, majd konyhakészre töltötték a kolbászt, melybe mintegy 30 anyakoca húsát dolgozták fel. A csaknem 2,5 tonnás készítményt méterszámra a helyszínen 500 dinárért árulták, és mindössze 3,5 óra alatt szétkapkodták.
A fesztivál az idén február 25-én a védnökök fogadásával kezdődött, két nappal a megnyitó előtt pedig a helyi közösség épületében a Kolbászfesztivál kísérőrendezvényeként megnyílt a szenttamási Art Képzőművészeti Galéria árusítással egybekötött kiállítása. Ugyancsak csütörtökön kezdődött a falu központjában az elárusítóhelyek feltöltése az egész ország területéről érkezett, különbözőféle kolbászokkal. Pénteken a már hagyományos turiai sült kolbász mellett nyers, füstölt, száraz és csemegekolbász is kapható volt. A húsipari termékek bő választéka mellett a disznóvágáshoz szükséges felszerelésen át a különböző fűszerekig mindent kínáltak az elárusítók.
A legtöbben szombaton érkeztek Turiára, a látogatók és érdeklődők ezen a napon a gazdag kulturális programon kívül többek között kolbászkészítési és kolbászfalási versenyt is láthattak, szakzsűri választotta ki a legjobb üzemi, illetve házikolbászt. Megjutalmazták a legtávolabbról érkező, valamint a legnagyobb testsúllyal rendelkező vendéget.
Vasárnap, március 1-jén folytatódott a kolbász és egyéb szárított, valamint füstölt hús eladása, a késő délutáni órákig a színpadon folyamatosan színes művelődési műsorral várták a Turiára látogatókat. A Turiai Kolbászfesztiválról bővebb beszámolót lapunk szerdai számában olvashatnak.