2024. április 26., péntek

Hetven éve a tudomány szolgálatában

Jubilál az újvidéki Állategészségügyi Intézet

A Szerb Nemzeti Színházban ma megünnepelték az újvidéki Állategészségügyi Intézet 70 éves fennállását. Ez a tudományos kutatási intézet 1950-ben alakult meg, feladata pedig a veszélyes és fertőző állati betegségek elleni küzdelem, ezzel együtt pedig az emberi egészség védelme is. A jubileum alkalmával elismerő kitüntetések is kiosztásra kerültek az arra érdemes intézmények képviselőinek, egykori dolgozóknak és azoknak, akik bármilyen módon sikeresen együttműködtek ezzel az intézménnyel. Az eseményen többek között dr. Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár az intézet speciális tevékenységének támogatásáért, dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási tudományos kutatási titkár pedig a tudományos kutatási tevékenység támogatásáért részesült kitüntetésben.
Dr. Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár kiemelte ezen intézet jelentőségét, amely hét évtized alatt jelentősen hozzájárult a szerbiai állategészségügy fejlődéséhez.

– Az intézet tudományos szakértelemmel rendelkező alkalmazottai nagyban hozzájárultak a különféle állati eredetű betegségek elleni küzdelemhez. A foglalkoztatottak munkáját a szerb államfő harmadfokozatú Gyertyaszentelő Érdemrenddel tüntette ki – mondta Radojević.

Prof. dr. Sava Lazić, az intézet igazgatója kiemelte ezen tudományos intézmény eddig elért eredményeit és jelentőségét, valamint rámutatott arra is, hogy számos veszélyes betegség elleni küzdelemben vettek részt.

– A szakértőcsoportunk már a '60-as években is dolgozott a száj- és körömfájás, valamint a klasszikus sertéspestis betegségének gyógyításán az egész ország területén. Az utóbbi években hasonló tevékenységet folytattunk az afrikai sertéspestis ellen – fogalmazott Lazić.

Külön kihangsúlyozta, hogy a tartományi kormány számos projektum és fejlesztés megvalósítását tette lehetővé, és a jövőben is ezt a gyümölcsöző együttműködést szeretnék folytatni.

Az intézet a 12 bejegyzett állami laboratórium egyike, beleértve az állatgyógytani szolgálatot is. Feladata az állatokat érintő betegségek felügyelete, diagnosztizálása, ellenőrzése és megelőzése, tevékenysége pedig a dél-bácskai körzet és Szerémség területére terjed ki.