2024. március 19., kedd

Nőtt a helyi járulékból származó bevétel Moholon

A moholi helyi közösség az idén 18 millió dinárból gazdálkodik

Moholon a helyi közösségnek az elmúlt évben a helyi járulékból 17,6 millió dináros jövedelme származott, ami csúcseredménynek számít, hiszen ekkora összeg még soha nem gyűlt össze – tudtuk meg Dávid Rita helyi közösségi titkártól, aki elmondta, hogy ebből azt a következtetést vonták le, hogy nőtt a falu lakosságának fizetése és bevétele, ezért a tanács az idei évre 18 millió dináros bevételt tervezett a helyi járulékból.

Dávid Rita (Csincsik Zsolt felvétele)

Dávid Rita (Csincsik Zsolt felvétele)

Ezt az összeget egyebek között az utcák újraaszfaltozására, járdaépítésre, a szennyvízcsatorna lefektetésére, új LED-lámpák felszerelésére, a tiszai strand, a rekreációs központ és zöldterület karbantartására fordítják, valamint ebből támogatják a moholi általános iskolát, a helyi civil szervezeteket, sportklubokat és művelődési egyesületeket is.

– A helyi közösségi tanács az idén 2 millió dinárt tervezett két rövidebb útszakasz újraaszfaltozására. A Makszim Gorkij utcában a JNH és a Petőfi Sándor utca közötti részen, valamint a Petar Drapšin utca egy részén a Népi forradalom utcától a Tisza irányába az útszakasz végéig. Az utak kátyúsak, ezért beterveztünk 700 000 dinárt a kátyúzásra is. Emellett a Tito marsall utcában az út mindkét oldalát minél hosszabb szakaszon szeretnénk zúzott kővel feltölteni, hogy megkönnyítsük a parkolást, valamint hogy esőzéskor elkerüljük a sarat és a pocsolyákat. Erre 900 000 dinárt szántunk – magyarázta Dávid Rita.

– A 2019-es évből áthozott pénzeszközöket a költségvetés módosításakor szeretnénk átütemezni a Tito marsall utcában az esővízcsatorna kimélyítésére, miután tavaly a helyi önkormányzat újraaszfaltoztatta a sétányt az utcában. Az elmúlt évtől rendszeresen nyessük azokat fákat, amelyek zavarják a közvilágítást, a villanyvezetékeket és a villanyoszlopokat. Az idén a fanyesésre 300 000 dinárt fordítunk. Karbantartjuk a zöldterületeket. A fűkaszálást tavaly együtt végeztük a Standard kommunális közvállalattal a helyi közösség területén, az idei évtől ez annyiban megváltozik, hogy a helyi járulékból biztosítunk 600 000 dinárt, de az a községi költségvetésben jelenik meg, és a helyi önkormányzat központilag bonyolítja le a fűkaszálást a Standard közreműködésével.

A moholi helyi közösség az idén is biztosít építőanyagot a lakosoknak a járdaépítésre (Csincsik Zsolt felvétele)

A moholi helyi közösség az idén is biztosít építőanyagot a lakosoknak a járdaépítésre (Csincsik Zsolt felvétele)

A LED-lámpák vásárlására 1,2 millió dinárt szántunk, ami 22 darab lámpatest beszerzésére lesz elegendő. Mindig figyelembe vesszük a kérelmeket, és a lámpákat oda helyeztetjük ki, ahol a legszükségesebb. A szennyvízcsatorna építésére egyelőre 1 millió dinárt irányoztunk elő. Az elmúlt esztendőben megkezdtük a háztartások rákapcsolódását a szennyvízhálózatra, ezt szeretnénk az idén is folytatni, viszont az a probléma, hogy sok lakos kifizette a rácsatlakozást a szennyvízcsatornára, de erre nincs lehetőség, mert azokban az utcákban nincs kiépítve a hálózat. Az elkövetkezőkben ezen fogunk dolgozni, hogy bővítsük a szennyvízhálózatot, közösen az önkormányzattal, mert egyedül nem tudnánk véghezvinni – nyilatkozta a helyi közösség titkára.

A moholi helyi közösség tanácsa 2019-ben első alkalommal biztosított építőanyagot a házak előtti járdák felújítására, karbantartására és betonozására. A helyi közösség megvásárolta az építőanyagot a lakosoknak, akik ebből megépítették a járdát. Dávid Rita megjegyezte, hogy az akció nagyon jól sikerült, és igénylik a lakosok a folytatást, ezért ezt a jövőben minden évben szeretnék lebonyolítani.

– A helyi közösség tavaly járdaépítésre 1,1 millió dinárt fordított, amiből 78 háztartásnak biztosítottuk pályázat útján a járda kiépítéséhez az alapanyagot, vagyis a sódert, a cementet és az armatúrát 20 folyóméterig. Ha valakinél hosszabb a járda, akkor pótolja a hiányzó alapanyagot, de a megszabott mennyiség legtöbb esetben elegendő volt. A sarki házak esetében egyik évben az egyik szakaszra, a másikban a másik szakaszra biztosítjuk az építőanyagot. Az idén járdaépítésre 2 millió dinárt irányoztunk elő. A lakosok március 2-ától két héten át tölthetik ki az igénylőlapokat a helyi közösségben. Az elmúlt évben 20 háztartásnak nem jutott építőanyag, ezért az idén ők lesznek az elsők a listán – nyilatkozta Dávid Rita, aki hozzátette, hogy folytatják a Tiszavirág rekreációs központban a kézilabdapályán a régi reflektorok cseréjét, az idén négy új LED-reflektort szerelnek fel, illetve a nyári színpad fölé fedelet tesznek, hogy minden időjárási körülmény között használható legyen. A tiszai strandon karbantartják a mólót és a folyóra vezető lejáratokat az úszók számára. A helyi közösség a helyi járulékból 350 000 dinárral támogatja a moholi általános iskolát, illetve 600 000 dinárt biztosít helyi civil szervezeteknek és művelődési egyesületeknek, valamint 700 000 dinárt a sportkluboknak.

A moholi helyi közösségben 2020 választási év is lesz, mivel referendumot tartanak a helyi járulék megújítására, és tanácstagválasztást is rendeznek. Dávid Rita elmondta, hogy december 31-én lejár a helyi hozzájárulás programja, a referendumot pedig valószínűleg tavasszal rendezik meg. Kiemelte, hogy készül a helyi járulék új programja. Reméli, hogy a lakosság újra megszavazza a helyi járulékot, mert az sokat jelent a falunak, illetve a falubeliek javát szolgálja. A tanácstagválasztás időpontját egyelőre nem tudta megmondani, várhatóan az ősz folyamán kerül majd rá sor.