2024. április 26., péntek

Ludas értékeinek összeírása

Megalakult a Ludasi Települési Értéktár Bizottság – A falu temploma és a ludasi fokhagyma is helyet kap a település értékei között

Február 20-án a ludasi Ludas Matyi Művelődési Egyesület keretein belül megalakult a Ludasi Települési Értéktár Bizottság. A bizottság elnökéül Bálint Szabolcsot, az egyesület elnökségi tagját, élelmiszeripari biotechnológust választották. A bizottság tagjai Aladics Tibor, a ludasi helyi közösség tanácsának elnöke, Engi Péter, a helyi nyugdíjas-szervezet elnöke, Ricz András, a regionális tudományok doktora, a Furioso Élményközpont tulajdonosa, valamint Vásárhelyi Teréz, a Ludas Matyi Művelődési Egyesület elnöke. De mi az újonnan alakult bizottság feladata? Erről Vásárhelyi Teréz adott tájékoztatást lapunknak.

A Ludasi Értéktár Bizottság tagjai: Engi Péter, Bálint Szabolcs, Vásárhelyi Teréz, Ricz András és Aladics Tibor (Fotó: Ludas Matyi ME)

A Ludasi Értéktár Bizottság tagjai: Engi Péter, Bálint Szabolcs, Vásárhelyi Teréz, Ricz András és Aladics Tibor (Fotó: Ludas Matyi ME)

– A bizottság feladata, hogy a helyi értékeket összeírja és feltöltse a Vajdasági Magyar Értéktár honlapjára. Emellett ezekről az értékekről gondot kell viselnie, és különböző rendezvényeken bemutatnia – nyilatkozta lapunknak az egyesület elnöke.

Beszélgetőpartnerünktől megtudtuk, hogy a frissen alakult bizottság öt helyi érték dokumentációját készíti elő, a szükséges indoklással, leírással, fényképekkel, amelyeket aztán feltöltenek a Vajdasági Magyar Értéktár honlapjára. Minden tag egy-egy érték dokumentációjának elkészítésén dolgozik. Ezek között az értékek között egyaránt találni tárgyi, építészeti, valamint szellemi értéket. Vásárhelyi Teréz mind az öt értéket részletesen ismertette:

– Az egyik a ludasi Szent Katalin római katolikus templom, mint építészeti örökség. A templom jövőre lesz kettőszáz éves, ezért úgy érezzük, hogy helye van az értéktárban. Koleszár József, a ludasi plébánia kormányzója segít a dokumentáció elkészítésében. Ezen kívül szeretnénk a település értékének nyilvánítani a ludasi őszi fokhagymát. A faluban nagy hagyománya van a fokhagymatermesztésnek, ugyanis nálunk olyan a talaj összetétele, hogy nagyon jó minőségű fokhagyma terem, amelyet nagyon szeretnek a vevők és a viszonteladók is. Szinte minden házban van fokhagyma. A régi időkben is füzérbe fonva vitték a piacra az asszonyok. Ez pedig jelentős bevételi forrása volt Ludasnak. A rendezvények közül a falunappal egybekötött fokhagymafesztivált szeretnénk betenni, ugyanis ez egy olyan nagy eseménnyé nőtte ki magát, hogy a résztvevők már alig férnek el a vásártéren. Ezen a rendezvényen kultúrprogramokat tartunk, este zenés mulatság van a faluban, de kirakodóvásárt is rendezünk ludasi fokhagymával és egyéb termékekkel. A falunapot tavaly huszonkettedik, míg a fokhagymafesztivált tizenkilencedik alkalommal szerveztük meg. A negyedik Ludas tárgyi hagyatéka. Ehhez tartozik Kádár Erzsébetnek, egyesületünk vezetőségi tagjának nagyon szép néprajzi tárgyi gyűjteménye. Ebben a gyűjteményben többek között két régi ludasi viselet is megtalálható. Az egész faluban csak ez a két eredeti viselet maradt fenn. Sajnos tájházunk nincsen, ahol a gyűjteményt kiállíthatnánk, de Kádár Erzsébet már vitte kiállításra a tulajdonában lévő ritka darabokat. A tárgyi hagyatékhoz tartozik még a templom mellett található tájszobában lévő tárgyi gyűjtemény is. Itt a nádvágáshoz szükséges szerszámok, régi bútorok, használati tárgyak vannak – mondta Vásárhelyi Teréz.

A ludasi templom jövőre lesz kétszáz éves (Fotó: Gergely Árpád)

A ludasi templom jövőre lesz kétszáz éves (Fotó: Gergely Árpád)

A település értékei közé kerül az az egyesület is, amelynek keretei között a bizottság is működik. A Ludas Matyi Művelődési Egyesület 1997-ben alakult meg, és fontos szerepet tölt be a falu életében.

– A bizottság egyik tagja Aladics Tibor, aki egyesületünk alapító tagja, javasolta, hogy a ludasi értékek közé, mint szellemi érték kerüljön be a Ludas Matyi Művelődési Egyesület is. A művelődési egyesület nagyon fontos szerepet tölt be a falu kulturális életében. Kevés civil szervezet működik Ludason, és a Ludas Matyi volt az első civil szervezet, és nagyon sokáig az egyetlen a faluban – magyarázta az egyesület elnöke.

Bár a bizottság nemrégiben alakult, a Vajdasági Magyar Értéktár honlapján már két ludasi érték megtalálható. Ezek magánszemélyek javaslatára kerültek fel a honlapra. Raffai Judit néprajzkutató kezdeményezésére a ludasi népmesemondás, mint kulturális érték, míg mgr. Hulló István biológus, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója kezdeményezésére a Ludasi-tó került be a Magyar Nemzeti Értékek külhoni értéktárába.

– Függetlenül attól, hogy a bizottság csak nemrég alakult, a felsorolt értékekre már korábban is odafigyeltünk. A falunapot és fokhagymafesztivált minden évben megrendezzük, egyesületünk töretlenül működik, igyekszünk a templom állagát őrizni, és a lehetőségekhez mérten felújítani az épületet a jövőben. Reméljünk azonban, hogy a bizottság hivatalos megalakulásával, most majd tudunk pályázni annak érdekében, hogy ezek az értékek szélesebb körben is ismertek legyenek – mondta Vásárhelyi Teréz.
A Vajdaság Magyar Értéktár – Vajdaság Kincsei elnevezésű honlap a www.ertektar.rs címen érhető el.