2024. március 28., csütörtök

Gátat építenek a szenttamási zöldek

A feljelentések ellenére továbbra is szennyezik a Krivaját

Három feljelentést tett az illetékes felügyelőségeknek környezetszennyezés miatt a Szenttamási Ökológiai Mozgalom az elmúlt nem egészen három hónap alatt. A község területén működő két sertésfarm ugyanis a folyékony sertéstrágyát a Krivaja folyóba engedte. Egyik esetben úgy tűnik, sikerült teljes mértékben megállítani a szennyezést, a sertésfarmról a trágyát tartálykocsikkal elszállítják.

Továbbra is szennyezik a Krivaját (Paracky László felvétele)

Továbbra is szennyezik a Krivaját (Paracky László felvétele)

A másik esetben azonban továbbra is folytatódott a szennyezés, és itt már radikálisabb lépésekre volt szükség. A Szabadkai úton lévő sertésfarmot illetően a mozgalom úgy döntött, mesterséges földgáttal útját állja a szennyezett víznek a Krivajába ömlését, amelynek építése folyamatban van – nyilatkozta Dragan Kurjački, a mozgalom vezetője.

Egy hónappal a feljelentést követően, február 18-án Szenttamáson járt a mezőgazdasági felügyelőség. Olivera Mitrić felügyelő megtekintette a szennyezett területeket, és rendkívüli látogatást tett a Szabadkai úton lévő Extra farm sertésfarm környezetében lévő földeken található ülepítőknél.

− Kötelezővé tettük, hogy mint hatósági intézkedést kérő ügyfelek, részesei legyünk az eljárásnak, így jogi kötelezettségük van (eddig nem volt), hogy a jövőben először velünk lépjenek kapcsolatba. A közösen történő ellenőrzést követően pedig jogunk van a jegyzőkönyv másolatára. Elmondhatom, hogy ezidáig három felügyelőség tekintette meg a helyszíneket, tehát tőlük várjuk a problémák megoldását. Ha a vizek és a termőföld szennyezése folytatódik, bűnvádi feljelentések következnek. Őszintén remélem, hogy erre nem kerül sor, hiszen a végső célunk nem a munkafolyamat és a termelés leállítása, vagyis a vállalatok bezárása, hanem a közös megoldáskeresés a további környezetszennyezés megakadályozására – magyarázta a szenttamási zöldek elnöke.

Dragan Kurjački kifejtette, február 21-én a mezőgazdasági felügyelő telefonon értesítette a mozgalom vezetőségét, hogy a Szabadkai úton lévő farmnak hivatalosan megtitltotta a folyékony sertéstrágya földi medencékbe való engedését, és elrendelte, hogy a betonból készült, erre a célra előlátott tároló ülepítőt mielőbb, de legkésőbb 30 napon belül javítsa meg. A farmon viszont azzal érvelnek, hogy a termőföld tulajdonosa, amelyen az ülepítő medencék találhatók, és ahonnan a szennyezett víz átfolyt a Krivajába, nem követelt ezzel kapcsolatban semmit. Dragan Kurjački szerint lehet, hogy ez igaz, ám a mezőgazdasági földterületről szóló törvény értelmében a szennyezett vízet akkor sem szabad a folyóba engedni.

– Soha senki sem látott egyetlen tartálykocsit sem, amely a folyékony sertéstrágyát elszállította volna onnan. Könnyen kiszámítható, hogy ha például egy ülepítő medence felülete 3500 négyzetméter, mélysége pedig 2 méter, akkor abban 7 ezer köbméter sertéstrágya van. Ha naponta átlagban mintegy 50 köbméter folyt át a Krivajába, akkor az utóbbi két évben mintegy 19 ezer köbméter folyékony sertéstrágyával szennyezték a folyót.  A novemberi nagyfokú szennyezést követően, amikor bűzlött a DTD-csatorna és a Krivaja vize is, mindenkinek elfogyott a tűrőképessége, s elérkezett a konkrét lépések ideje, azaz a további szennyezés fizikai megakadályozása – sorolta a szenttamási környzetvédők vezetője.

Mint mondta, egy héttel ezelőtt újra zavaros volt a Krivaja vize, néha szürkés, néha pedig barnás színű víz került a mesterséges gát túloldalára. Azonnal körbejárták mindkét szenttamási farmot, azonban nem észleltek szokatlan jellegű szennyezést. A  Szabadkai úton lévő farm közelében akkor már állt az ideiglenes, földből készült gát, így itt sem kerülhetett szennyezett víz a folyóba. Minden jel arra mutatott, hogy a Krivaját a Szenttamástól északnyugati irányban lévő települések szennyezik, azaz vagy Bácsfeketehegy vagy Topolya felől érkezik az újabb szennyező anyag. Dragan Kurjački szerint eljött az ideje annak, hogy a szenttamási önkormányzat egy asztalhoz üljön a kishegyesi és a topolyai önkormányzat képviselőivel, és megoldást keresve megtárgyalják az előállt helyzetet, hiszen ez mindhárom település érdeke.

− Nem igaz, hogy az említett településeken működő vállalatok számára 2025-ig a törvény lehetővé tette a folyók szankciók nélküli szennyezését. A vállalatoknak a 2016. évi törvény szerint rendelkezniük kell saját víztisztító-berendezéssel, melyeket legkésőbb 2025. december 31-éig üzembe kell helyezniük. Azonban mindez nem jelenti azt, hogy környezetszennyezés esetén automatikusan mentesülnek a szankcióktól, a büntetésektől, a rendelettel ugyanis pontosan meghatározták, hogy milyen minőségű vizet szabad engedni a folyókba, azaz csakis olyat, amely az úgynevezett B2-es kategóriába tartozik. A szóban forgó folyékony sertéstrágya viszont semmiképpen sem sorolható ide – mutatott rá Kurjački.