2024. április 26., péntek

Törökország tovább nem tartóztatja fel a menekülteket

Mintegy 300 migráns már Európa felé tart

A török állam bejelentette, hogy a továbbiakban nem fogja feltartóztatni azokat a szíriai menekülteket, akik szárazföldi, vagy tengeri úton igyekeznek Európába jutni, jelenti a Reuters.

Törökország már nem képes feltartóztatni a menekülőket – jelentette ki Ömer Celik, a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártjának szóvivője pénteken a helyi hírtelevízió adásában. Kifejtette: a Szíriában zajló támadások következtében mozgolódás van mind Törökországban az Európába, mind Szíriában a Törökország felé tartók körében. A harcok sújtotta északnyugat-szíriai Idlíb tartományból az utóbbi három hónapban csaknem egymillió szíriai indult a török határ menti térség felé. A török rendőrség, parti őrség és a határőrök is azt a parancsot kapták, hogy maradjanak távolságtartóak a migránsok vonulásakor.

Ömer Celik kiemelte, hogy a probléma kezelésére konkrét támogatást várnak az Európai Uniótól. A helyi média értesülései szerint Recep Tayyip Erdoğan török államfő összehívta a biztonsági tanácsot a Szíria északnyugati részén kialakult helyzet miatt, jelenti a Tanjug.

Ugyanakkor Oroszország bejelentette, hogy két hadihajót küld a Boszporusz térségébe.