2024. április 26., péntek

Farsangbúcsúztató

Zetnagunarason megtartották a hagyományos farsangi felvonulást – Bállal és bőgőtemetéssel zárták az időszakot

Hamvazószerda előtt egy nappal, vagyis a farsangi időszak legvégén farsangi felvonulást tartottak Zentagunarason. A hagyományos rendezvényt a Mag Hagyományápoló Egyesület immár 15. alkalommal szervezte meg. A műsor az általános iskolások és óvodások farsangi felvonulásával kezdődött – számolt be lapunknak Sípos Attila, az esemény egyik szervezője.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

– A Mag Hagyományápoló Egyesület szervezésében zajlott a farsangi felvonulás, valamint a hozzá köthető esti bál és bőgőtemetés. A farsangi programot az iskolával karöltve, a tanítónőket és óvónőket bevonva szerveztük meg. Ennek köszönhetően sikeres volt a felvonulásunk, mert nagyon sok gyermek eljött. Elmondható, hogy a gyerekek már várják ezt az eseményt, és készülnek rá. Ugyanez elmondható a szülőkről is, akik szintén beöltözve vesznek részt a felvonuláson. A menet 15 órakor indult a központból, és a falu utcáin felvonulva megérkeztünk a piactérre. Ott már elő volt készítve egy felállított szalmabábu, valamint az Armida Női Szervezet fánkokkal és teával várta a gyerekeket. A piactérnél az iskola színjátszó csoportja egy kis műsort mutatott be, aminek az volt a lényege, hogy a tavasz és a tél megvívott egymással, és a tavasz győzött. Ezt követően a cigánybáró meggyújtotta a szalmabábút, amivel jelképesen elűztük a telet, és már csak a jó időt és a kikeletet várjuk – mondta el a szervező.

A délutáni felvonulást este bál és bőgőtemetés követte. Sípos elmondása szerint igyekeztek kedd éjfélig kihasználni az időt, mert szerdán már megkezdődött a nagyböjt.

A jelmezes felvonulás (Lakatos János felvétele)

A jelmezes felvonulás (Lakatos János felvétele)

– Hamvazószerdán kezdődik a húsvéti nagyböjt, ezért igyekeztünk az egész napot vigasságra szánni. Éjfélig bált tartottunk, amelyen jelképes, gazdag vacsorát szolgáltunk fel, a hagyományos kocsonyát, éjfélkor pedig megkezdődött a bőgőtemetés, vagyis eltemettük a mulatságot. Ez egy humoros előadás, amelyen a zenészeket szimbolikusan eltemetjük a böjt végéig. A negyvennapos nagyböjtöt követően ismét előkerülnek a hangszerek, és újra lehet mulatságot szervezni – számolt be a szervező.

A Mag Hagyományápoló Egyesület farsangi programjában közreműködött az Október 18-a Általános Iskola, az Armida Női Szervezet és a Vöröskereszt helyi aktivistái. Az eseményt mind anyagilag, mind morálisan a zentagunarasi helyi közösség támogatta, valamint anyagilag a Magyar Nemzeti Tanács is segítette.