2024. április 26., péntek

A bizalom helyreállításáért

A Vajdasági Magyar Szövetség lakossági fóruma Bajmokon

Hétfőn este lakossági fórumot tartott Bajmokon a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete. A rendezvénynek a Dózsa György Magyar Művelődési Központ épülete adott otthont. Az est vendége volt dr. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke, köztársasági parlamenti frakcióvezetője, ifj. Juhász Bálint, a VMSZ Intéző Bizottságának elnöke, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Horvát Tímea, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke, Szabadka Város alpolgármestere, Dobó István, a VMSZ elnökségének és az Intéző Bizottságának tagja, valamint dr. Bagi Bojan, a VMSZ elnökségének tagja, tartományi képviselő.

Bagi Bojan felszólalásában a vajdasági magyarságot egy magas hegyen álló bástyához hasonlította (Gergely Árpád felvétele)

Bagi Bojan felszólalásában a vajdasági magyarságot egy magas hegyen álló bástyához hasonlította (Gergely Árpád felvétele)

A vendégeket és az egybegyűlt közönséget Hegyi Erika, a VMSZ bajmoki helyi szervezetének elnöke köszöntötte, majd Bagi Bojan szólalt fel. Beszédében a vajdasági magyar közösséget egy magas hegyen álló bástyához hasonlította, amely könnyen támadható, de ha a védői összetartanak, akkor jól tartható. Erre szerinte jó példa a bajmoki magyarság, amelyet a korábbi években populista ígéretekkel megosztottak. Ezen megosztottság miatt a VMSZ nem tudta a helyi magyarság érdekeit hatékonyan képviselni. Ezért, hogy a bajmoki magyar közösséget újjá tudják szervezni, Bagi Bojan a bizalom helyreállítását tartotta a legfontosabbnak. Hozzátette, hogy a lakossági fórum megtartása is ezt a célt szolgálta. Kiemelte, hogy a bajmoki magyarok csak a VMSZ-re számíthatnak. Példaként megemlítette, hogy 2018-ban, amikor megszüntették az orvosi ügyeletet Bajmokon, a VMSZ volt az a párt, amely kiharcolta, hogy újból legyen orvosi ügyelet a faluban. A következő nagy terv a bajmoki Szent Péter és Pál apostolok római katolikus templom tetőszerkezetének felújítása, amelynek értéke mintegy 400 ezer euró.

Juhász Bálint felszólalásában a VMSZ Bajmokon elért sikereit ismertette. Elmondta, hogy a VMSZ Vajdaságban az elmúlt négy évben összesen mindegy 86 milliárd dinárt tudott megmozgatni. Ez szerinte annak köszönhető, hogy a pártnak önkormányzati, tartományi és köztársasági szinten is van képviselete, valamint, hogy stratégiai partnerséget tudott kialakítani a magyar kormánnyal. Bajmokra az elmúlt négy évben 266 millió dinár pénz érkezett fejlesztésekre, amelynek mintegy felét a Prosperitati Alapítvány mozgatta meg. Ebből többek között két közepes léptékű fejlesztést, tíz vállalkozás elindítását, tizenhat ház megvásárlását és kilencvenkét mezőgazdasági vállalkozást támogattak. A Szülőföldön magyarul oktatási és nevelési program keretében majdnem ötszáz diákot támogattak. Tizenhat diák részesül felsőoktatási ösztöndíjban. A falugondnoki szolgálat pedig harminchét felhasználót lát el a faluban.

A lakossági fórumon végül Pásztor Bálint szólalt fel, aki felidézte, hogy 2001-ben az első lakossági fórumát éppen Bajmokon tartotta. Akkor a státustörvény nyújtotta kedvezményekről tartottak tájékoztatót. Rámutatott arra, hogy azóta nagy változások történtek a közösség életében, hiszen ma már a vajdasági magyarok többsége kettős állampolgár. Emellett azóta olyan eredményeket tudhatnak maguk mögött, mint a Prosperitati Alapítvány létrejötte, a kollektív bűnösség eltörlése vagy éppen a részarányos foglalkoztatás törvénybe iktatása. A parlamenti képviselő elmondta, hogy a Bajmok és Topolya közötti utat, amely Vajdaság egyik legrosszabb útja, az 5000 kilométer út elnevezésű program keretén belül felújítják. Kiemelte, hogy a VMSZ harcolta ki, hogy ez bekerüljön a programba.

– Mindenkit arra szeretnék kérni, hogy tartsunk össze, hogy folytatódjanak azok a pozitív folyamatok, amelyek itt Bajmokon elindultak – zárta beszédét Pásztor Bálint.

A beszédek elhangzása után a vendégek válaszoltak a közönség kérdéseire, melyek főleg helyi aktuális ügyeket érintettek.