2024. április 26., péntek

A környezettudatos nevelés érdekében

Zentán tartották meg a Curie Környezetvédelmi Emlékverseny vajdasági döntőjét

Szerdán a Zentai Gimnáziumban hetven tanuló részvételével tartották meg a Curie Környezetvédelmi Emlékverseny vajdasági döntőjét. A versenyt a Curie Oktatásfejlesztő és Tehetséggondozó Közhasznú Alapítvány és a Magyar Tehetséggondozó Társaság kémiai és környezetvédelmi szekciója hirdette meg az általános iskolák 3–4. osztályos, 5–6. osztályos, 7–8. osztályos, továbbá a középiskolák 9–10. és a 11–12. osztályos magyarországi és határon túli magyar tanulói számára, és a vajdasági döntőt a Zentai Gimnázium szervezte.

Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatója elmondta, hogy a verseny nem csak a környezettudatos gondolkodásmódra helyezi a hangsúlyt, hanem a magyarság értékeinek a megőrzésére is:

– A Curie Környezetvédelmi verseny ezen a két pilléren alapszik. A magyarság értékeinek megtartása keretén belül mindig valamilyen módon a hungarikumok is belekerülnek, illetve minden évben egy magyarországi nemzeti park is a témakörök között szerepel, és ezúttal ez a Duna-Ipoly nemzeti park volt. A Curie versenysorozat három versenyből álló sorozat. Ennek része a Curie matematika- és kémiaverseny, amelyre évek óta a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban kerül sor, és azzal, hogy zentai pedagógusok kezdeményezésére Zentára hoztuk a környezetvédelmi versenyt is, teljes a kör, vagyis mindhárom verseny területi döntőjének Zenta ad otthont. A Zentai Gimnázium tanulói egyébként 2011 óta vesznek részt ezen a versenyen, négy éve minden évben díjakkal térnek haza, tavaly pedig megnyerték az országos környezetvédelmi versenyt a 9–10-es évfolyamban.

Ez egy három fordulós verseny, melynek a levelező része novembertől januárig tartott, és a területi döntőkre február 22-én került sor, a vajdaságit viszont a kényszerszünet miatt mostanra halasztottuk. A verseny szűkebb pátriánkban nagy népszerűségnek örvend, különösen Zentán, és hetven tanulót látunk vendégül, akik háromfős csapatokban versenyeznek. A megmérettetésen Zentáról a Stevan Sremac és Thurzó Lajos Általános Iskolából voltak résztvevők, Oromhegyesről az Arany János Általános iskolából, Szabadkáról pedig a Kizúr István Általános Iskolából. A diákokat kilenc felkészítő tanár kísérte el a vajdasági döntőre.

A versenyt ünnepélyesen Ujházi Éva igazgató és Perpauer Attila, Zenta község oktatással és művelődéssel megbízott tanácstagja nyitotta meg, majd a diákok korosztályokra bontva, külön tantermekben végezték a feladatokat.

A megmérettetés győztes csapatai: 3–4. osztályosok: Fajka Szofi, Berta Kata, Suráni Csongor (Stevan Sremac Általános Iskola, Zenta). Az 5–6. osztályos kategóriában: Rekecki Anabella, Bilicki Renáta Döme Brigitta (Arany János Általános Iskola), 7–8. osztály: Csábi Krisztina, Baráti Bence, Badis Luca (Stevan Sremac Általános Iskola), 9–10. osztály: Bene Aleksandra, Szűcs Lili, Surányi Balázs (Zentai Gimnázium), 11–12. osztály: holtversenyben az Almási Andrea, Bauerfeind Klementina, Horváth Kátai Orhidea és a Borbély Barbara, Klonka Áron, Opauszki Péter Pál alkotta csapat (Zentai Gimnázium).