2024. április 26., péntek

A Préló lángjánál

Hagyományápolás és barátkozás Bajsán

Az idén 15. alkalommal szervezték meg Bajsán a Prélót, a falu helyi közössége és a helyi civil szervezetek összefogásával zajló nemzetközi hagyományőrző rendezvényt a Testvériség-egység Általános Iskola tornatermében.

A 15. Préló nyertes csapatainak képviselői a szervezők egy részével (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A 15. Préló nyertes csapatainak képviselői a szervezők egy részével (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A megnyitón Lackovics Károly, Bajsa tanácselnöke köszöntötte a vendégeket magyar, szerb és szlovák nyelven. Az idei Prélót Pásztor István, a tartományi parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyitotta meg a találkozót szimbolizáló fáklya lángralobbantásával.

– A bajsai Prélónak és a hozzá hasonló rendezvényeknek is az a fontos jellemzője, hogy be tudunk mutatkozni lelkünk egész melegével. Nemcsak mi magyarok, hanem valamennyi nemzeti közösség, akivel együtt élünk, amely szülőföldjének éli meg ezt a környéket, és elkötelezett a saját szülőföldjének a felemelkedése szempontjából. Számunkra is fontos felmutatni azokat a hagyományainkat, amelyek különlegessé tesznek bennünket, hogy tovább tudjuk adni ezeket a felnövekvő generációnak. Az is lényeges, hogy örüljünk egymásnak, barátkozzunk és színfoltot vigyünk a mindennapok sivárságába – mondta egyebek mellett üdvözlő beszédében Pásztor István és köszönetet mondott azoknak a szervezőknek, akik hónapok óta azon munkálkodtak, hogy az idei Préló is méltó legyen Bajsához.

– El szoktuk siratni magunkat, hogy kevesebben vagyunk, nemcsak mi magyarok, hanem más nemzeti közösségek is. Nos ez sajnos valóban így van, egyszerűen ilyen világot élünk. Azonban addig, amíg vagyunk annyian, hogy egy tornateremnyi helyiséget megtöltsenek a hagyományőrzőink, amíg elképzelések és tervek vannak a környezetünk építésével, szépítésével kapcsolatban, addig azt gondolom, hogy nem szabad csüggednünk, és az energiákat a jövőnk építésébe kell belefektetni – hangsúlyozta a tartományi parlament és a VMSZ elnöke, aki megtiszteltetésnek nevezte, hogy ismét neki jutott az a feladat, hogy megnyithatta a bajsaiak és az egész környék számára meghatározó fontosságú hagyományápoló rendezvényt.

A faluban mintegy 15 civil szervezet működik, és valamennyien kivették részüket a 15. Préló megszervezéséből, tudtuk meg Kókity Erikától, a Testvériség Művelődési Egyesület elnök asszonyától, a rendezvény egyik főszervezőjétől.

– Öt, a régmúlt időket megidéző, hagyományainkhoz köthető ügyességi játékot szerveztünk a versenyzőink számára, a színpadon pedig színvonalas népzenei, néptáncos programot követhettünk. Köszönetet mondok mindenkinek, aki közreműködött a Préló megszervezésében. Csapatunk az évek alatt bejáródott, már mindenki tudja a dolgát, és ezért már zökkenőmentesen tudjuk elvégezni a feladatokat. Igyekszünk a fiatalokat is minél nagyobb mértékben bevonni a szervezésbe és a lebonyolításba, a játékokon, fellépéseken keresztül pedig a falubeli gyerekeket is – nyilatkozta lapunknak Kókity Erika.