2024. április 26., péntek

A duális oktatással mindenki nyer

E szakképzési forma szerbiai modelljét mutatták be Szabadkán

A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában tegnap a duális oktatás szerbiai modelljének bemutatójára került sor. A duális oktatásról szóló törvényt 2017-ben fogadta el a parlament, de e tanévben vezették be az iskolákba. Jelenleg Vajdaság 24 középiskolájában mintegy 1900 diák vesz részt e képzési formában.

– Az önkormányzat tisztában van a duális oktatás fontosságával. Azon városok között vagyunk, amelyek elsőként ismerték fel az előnyeit – hangsúlyozta Bogdan Laban, Szabadka polgármestere. – Támogatjuk a tanintézmények törekvéseit, segítjük és ösztönözzük az együttműködést a szakközépiskolák és a munkáltatók között. A duális oktatással semmiképp sem az a célunk, hogy a diákok azután külföldön dolgozzanak, hanem az, hogy a hazai munkaerőpiachoz mérten versenyképessé tegyük őket. Szabadka lépést tart az állami szintű beruházásokkal, amelyek meggyőzhetik a fiatalokat a Szerbiában maradásról. A szülők, akik azt szeretnék, hogy gyermekeik készen álljanak a jövő kihívásaira, bízhatnak a szerbiai oktatási rendszerben. Az önkormányzat a tanulókat a hiányszakmákra való jelentkezésre is biztatja, ezért harminc elsősnek adunk ösztöndíjat. A duális oktatásnak számos előnye van, egyrészt a vállalatoknak szükségük van a fiatal munkaerőre, másrészt a diákoknak az iskola befejezése után nagyobb lehetőségük nyílik arra, hogy a szakmájukban helyezkedjenek el. Némelyik szakma nem számít vonzónak, de nélkülözhetetlen egy közösség zavartalan működéséhez, ezért mindenképpen ezek iránt is fel kell kelteni az érdeklődést – mondta Bogdan Laban.

Vladica Andreić, Biljana Štavljanin, Gabrijela Grujić, Bogdan Laban és Biljana Kašerić az Ivan Sarić Műszaki Iskolában (Fotó: Gergely Árpád)

Vladica Andreić, Biljana Štavljanin, Gabrijela Grujić, Bogdan Laban és Biljana Kašerić az Ivan Sarić Műszaki Iskolában (Fotó: Gergely Árpád)

Az egybegyűltekkel Biljana Kašerić tartományi oktatási segédtitkár is megosztotta a gondolatait:

– Jelen tanévben Vajdaság területén a duális oktatásban 1857 diák tanul, 82 osztályban, 15 önkormányzat területén, 24 szakközépiskolában, 17 oktatási profilban. A szakközépiskolákban a 11 833 tanuló elsős diák mintegy 7 százaléka választotta a duális oktatást. Szabadkán 4 középiskolában 9 duális oktatási profil közül választhattak a diákok, e tanévben 8 első osztály nyílt meg 220 tanulóval. Szabadka Vajdaságban, a duális oktatásban résztvevő diákok negyedét teszi ki, és ez dicséretes. A duális oktatást választók száma évről évre növekszik. Ebben az időszakban a következő tanévre vonatkozó tervek készülnek, a tartományi oktatási titkárság pedig támogatni fogja a duális oktatást – hallottuk Biljana Kašerićtől.

Az ismertető résztvevőit Gabrijela Grujić, az oktatási miniszter segédje is köszöntötte:

Tisztában vagyunk azzal, hogy a formális oktatásban az elméletben megtanultak nem elegek ahhoz, hogy egy fiatal azonnal munkába álljon a kívánt szakmában és ott helyt álljon. Ezért nagyon fontos, hogy szakismeretet épp azokban a vállalatokban, azon a területen szerezzenek, amik iránt érdeklődnek. Dicséret illeti a cégeket is, amelyek erre nyitottak és ezzel közösségi felelősséget vállaltak – mondta  Gabrijela Grujić.

A továbbiakban Biljana Štavljanin, a Szabadkai Regionális Gazdasági Kamara megbízott igazgatója fordult az egybegyűltekhez:

– A gazdasági kamara ugyan kezdeményezte a duális oktatást, de ezt azért tette, mert erre a gazdaság szempontjából igény mutatkozott. A mi feladatunk pontosan az, hogy a gazdasági élet és a piac igényeit tartsuk szem előtt, az pedig nem vitás, hogy nagy szükség van a jó munkaerőre. A duális oktatás mindegyik fél számára nyereséges. A diákoknak azért, mert míg az iskolában elméletet tanulnak, a vállalatokban a munkát sajátíthatják el. Az elmélet gyakorlat nélkül nem alkot egy egészet. A duális oktatás nagyban hozzájárul az egyén és a társadalom fejlődéséhez is – hallottuk Biljana Štavljanintól.

A bemutató moderátora Vladica Andreić, az oktatási minisztérium munkatársa volt. A rendezvényen egyebek közt az eddig elért eredményekről, az iskolák, a vállalatok, a tanulók tapasztalatairól, valamint az elkövetkező periódusra vonatkozó tervekről volt szó.