2024. április 26., péntek

Hamarosan vége a nádvágási időszaknak

Természetvédelmi szerepe is van a Ludasi-tavon elvégzett nádvágásnak

A Ludasi-tavon március 1-jéig van engedélyezve a nádvágás, amelyet a Palics–Ludas Közvállalat a helyi lakosokkal együtt végez el. A munka javát már decemberben végrehajtották. Az enyhe tél azonban megnehezítette a munkát, ugyanis ahhoz, hogy a vízfelületen is levágják a nádat, a tónak be kellene fagynia. A tó pedig januárban csak néhány napig volt befagyva, így a nádat is csak ebben az időszakban tudták vágni. Az idei nádvágási időszakot Vinkó Tamás, a közvállalat természetvédelmi szakmunkatársa foglalta össze lapunknak, aki a munka természetvédelmi szerepének fontosságára hívta fel a figyelmet.

A tó egyes területein eladásra alkalmas nád aratható le (Fotó: Gergely Árpád)

A tó egyes területein eladásra alkalmas nád aratható le (Fotó: Gergely Árpád)

– A Ludasi-tavon kétféle nádvágásról beszélhetünk. Az egyiket a helyi lakosok végzik. Ez kézi és kisgépi nádvágást jelent, amit leginkább akkor végeznek, ha a tó be van fagyva. A másikat a közvállalat hajtja végre bérelt, kétéltű járművekkel. Olyan helyeken vágtuk le a nádat, ahol ez a növény nem kívánatos. Például nedves réteken, vagy olyan helyeken, ahol a nád kiszoríthat különböző őshonos növényeket, mint például orchideákat. Emellett nádvágással nyitottunk meg szabad területeket a teknősök számára. Fontos a régi avas nádasok eltávolítása is. Így biztosítottuk, hogy fiatal nádas jöjjön létre. Ez a madarak számára fontos, a fészekrakás szempontjából – nyilatkozta a természetvédelmi szakmunkatárs.

Vinkó Tamás a fentiekhez hozzátette, hogy a kézi nádvágást általában tíz-tizenöt csapat végzi, és körülbelül tíz-tizenöt hektáron aratnak le nádat. Két-három hektárról akár ezer kéve nád is begyűjthető.

– Vannak olyan területek, amelyeken évek óta folyamatosan vágva vannak. Ezeken a helyeken már jó minőségű nádat lehet learatni. Volt olyan helyi lakos, aki arról számolt be, hogy olyan jó a minőségük, hogy el is lehet adni. A nád alkalmas nádfedeles házak építésére, s akár kerítéseket is lehet készíteni belőle. Összetört állapotban falak tapasztására is alkalmas. Emellett tüzelésre is fel lehet használni, azonban hozzá kell tenni, hogy nincs nagy energiatartalma. Régen készítettek belőle papucsokat és más kézműves tárgyakat is, de a környéken már nem találhatóak efféle nádfelhasználók – magyarázta Vinkó Tamás.