2024. április 26., péntek
SZABADKAI HISTÓRIÁK

Búcsú a zöld szökőkúttól

Február 4-e óta a szabadkaiak szomorú látványosság szemtanúi lehetnek a belvárosban: munkagépek bontják a zöld szökőkutat. Szabadka egykori szimbólumától mi úgy búcsúzunk, hogy napilapunk, a Magyar Szó segítségével a zöld szökőkút felavatásának ünnepét elevenítjük fel e heti tárcánkban.

A zöld szökőkutat 1985. június 30-án, vasárnap este 8 órakor helyezték üzembe. Az esemény azonban egy nagyobb ünnepség része volt, amelyen nemcsak a szökőkutat adták át rendeltetésének, hanem a Vladimir Nazor utca sarkán álló Szárits János-szobrot is. Azon a napon nyitották meg ugyanis a IV. Női Vitorlázórepülő Európa Bajnokságot, amelynek abban az évben Szabadka adott otthont. Erre az alkalomra pedig az akkori városvezetés a belvárost is felújította.

A lázas előkészületekről a Magyar Szó június 7-ei számában dr. Szórád György, a községi városfejlesztési tanács elnöke számolt be, aki elmondta, hogy a szakemberek a szökőkút műszaki átvételén dolgoznak. Hozzátette, hogy a szökőkút karbantartását a Kommont Közművesítési Munkaszervezet vállalta magára.

„Június 30-áig elkészül a belváros kikövezése és felállítják a virágcserepeket, padokat, szemeteskosarakat. Nyolc méter átmérőjű kör alakú virágágyás díszíti majd a Szabadság teret. Körülötte kovácsolt vasból és fából készült padokat szerelnek fel, kovácsolt vasból szemeteskosarakat, és öntöttvas kerékpártartókat. A kovácsolt és öntöttvasból készült utcabútorok a belvárosi épületek a század elejei stílusának megfelelőek, a kandeláberek, a kerítések, sőt a fiatal fákat övező fémkerítések is szecessziós hangulatúak lesznek” – adta hírül napilapunk.

Június 26-án a Magyar Szóban az volt olvasható, hogy minden munkálatot határidőre befejeznek a belvárosban. Egyedül a szökőkút különleges fényszóróit nem tudják vasárnap üzembe helyezni, mert azok nem érkeztek meg időben külföldről. Így a július elsejei számban már egy emlékezetes megnyitóünnepségről számolhatott be napilapunk:

„A tegnap esti megnyitóval kezdetét vette Szabadkán a IV. Női Vitorlázórepülő EB. Az ünnepség keretében Živko Blagojev vezérezredes, a Jugoszláv Repülő Szövetség elnöke leleplezte Szárits János Vladimir Nazor utca sarkán felállított szobrát, majd V. Markov az Ivan Sarić Repülőklub elnöke megkoszorúzta a szobrot. Utána a Szabadság térre vonultak át az egybegyűltek, ahol a felújított teret és a Zsolnay szökőkutat adták át. A szökőkútnál felvonultak az EB résztvevői. Karlo Radnić, a községi képviselő-testület alelnöke üdvözölte őket. A Jugoszláv Repülő Szövetség nevében Živko Blagojev szólt az egybegyűlteknek. A IV. Női Vitorlázórepülő EB-t Jelena Ćupurdija, a Szocialista Szövetség Tartományi Választmányának elnöke nyitotta meg.”

A fentieket a keddi szám a következőkkel bővítette ki:

„Az est fénypontja az új szökőkút üzembe helyezése volt. Több ezer ember tolongott körülötte és még a késő esti órákig sem tágítottak mellőle.”

Magán a sporteseményen, amelyet a békovai repülőtéren rendeztek meg július elseje és 14-e között, kilenc ország (Magyarország, az NSZK, Franciaország, Svájc, Csehszlovákia, Bulgária, Belgium, Svédország és Jugoszlávia) 32 versenyzője vett részt. A 15 méteres osztályban a nyugatnémet Gisella Weinreich megvédte bajnoki címét, az ezüstérmet a belga Georgetta Litt szerezte meg, míg a bronzérmet a csehszlovák Marie Kyzivatova. A standard osztályban nagy meglepetésre a francia Christine Moroko szerezte meg a bajnoki címet, akinek ez volt az első nagyobb nemzetközi versenye. A második a szintén francia Marie Francoise Gavarotte, a harmadik pedig a magyar Bólla Mária lett. Az EB-t repülőbemutató zárta, amely hatalmas tömeget vonzott a békovai repülőtérre. A közönség a modellezők, az ejtőernyősök, a vitorlázó- és motoros repülők, valamint a sugárhajtású repülők mutatványainak tapsolhatott.