2024. április 24., szerda

Hogyan kezeljük a kollaboratív robotokat?

Műhelymunkával és tanácskozással zárult a RILIAM projektum Szabadkán

Csütörtökön tartották meg a Mechatronikai és ipari automatizálási regionális innovációs laboratórium – RILIAM elnevezésű Magyarország–Szerbia határon átnyúló Interreg–IPA-projektum záróeseményeit. A Digital Hive épületében a projektum zárótanácskozására került sor, a Szabadkai Műszaki Főiskolában pedig a kollaboratív robotokról tartottak műhelymunkát. Mint megtudtuk, a kollaboratív robotok olyan fajta ipari robotok, amelyek az emberrel együtt dolgoznak, anélkül, hogy védőfalra lenne szükség.

A műhelymunkán a kollaboratív robotok működését ismerhették meg az érdeklődők (Fotó: Gergely Árpád)

A műhelymunkán a kollaboratív robotok működését ismerhették meg az érdeklődők (Fotó: Gergely Árpád)

A zárókonferencia kezdete előtt dr. Fürstner Igor, a Szabadkai Műszaki Főiskola igazgatója a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a projektumban az intézmény a Szabadkai Gazdasági Inkubátorral, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karával és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együtt vett részt. A projektum keretében a főiskolán megnyílt egy laboratórium, amelyben minden típusú ipari robot megtalálható. Ez a laboratórium nyitva áll a vállalkozók előtt. Itt kipróbálhatják az ipari robotokat, és eldönthetik, hogy érdemes-e ilyen robotokat alkalmazniuk a munkafolyamatban. Ennek köszönhetően pedig a főiskola és a vállalkozások között partneri kapcsolat jön létre.

Dr. Fürstner Igor a zárókonferencián (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Fürstner Igor a zárókonferencián (Fotó: Gergely Árpád)

– A projektum eredményeképp a határ menti régióban képzett szakemberállomány alakul ki, amely a mechatronika területén meg tud felelni a munkaerőpiac követelményeinek. A követelmények pedig ebben a régióban igen nagyok, hiszen itt kevés a munkaerő. Ezért egyre több kis- és középvállalkozásnak kell automatizálnia a munkafolyamatait, egyszerűen azért, mert nincs aki dolgozzon. Ezt a tendenciát néhány évvel ezelőtt mi már érzékeltük. Ezért is örülök, hogy ezt a projektumot sikerült befejeznünk. Most itt marad nekünk a laboratórium, az oktatási anyagok. Ennek köszönhetően pedig a mostani generáció, amelyik hamarosan befejezi tanulmányait, már teljesen felkészül, hogy érvényesüljön a mechatronika területén – nyilatkozta Fürstner Igor.

A zárókonferenciát Fürstner Igor előadása nyitotta meg, majd a projektpartnerek képviselői tartottak beszámolókat a projektum tapasztalatairól és eredményeiről. A Szabadkai Műszaki Főiskola laboratóriumában közben műhelymunka zajlott, amelyen az érdeklődők a kollaboratív robotok ipari felhasználásával és kezelésével ismerkedhettek meg.