2024. április 26., péntek

Chicago után Kelebián

Távoli országok alkotóit várja majd a Nyári Mozi Színházi Közösség, visszatérhet a Circo no Ato brazil cirkuszcsapat is

Döbrei Dénes nemrég arról számolt be lapunknak, hogy a Nyári Mozi Színházi Közösség Mallász Gitta által lejegyezett Az angyal válaszol című könyve alapján készít előadást, amely bemutatója a tervek szerint április végén lesz. Időközben viszont a nyárra is készülnek, amikor a táborokra, a tanfolyamokra, a műhelymunkákra helyeződik a hangsúly:

– A nyári hónapokban ezek válnak fontossá és a találkozásokból általában produkciók is létrejönnek. A tervünk szerint, június elejére ismét szervezünk egy Test–emlékezet tanfolyamot, de arról is folynak már egyeztetések, hogy Tomi Janežič ismert szlovén rendező tartson nálunk több napos nemzetközi pszichodráma-kurzust – hallottuk Döbrei Dénestől, aki arról is szólt, hogy egy nagyszabású előadásra is készülnek.

– Július 9-étől augusztus 9-ig egy táborra kerül sor, amelyre a chicagói Theatre Y érkezik, tizennégy fővel, Melissa Lorraine rendezővel és Evan Hill dramaturggal. Megközelítőleg huszonöt fős nemzetközi összetételű csapatban gondolkodunk, résztvevőket várunk Amerikából, Mexikóból, Franciaországból, Erdélyből és Magyarországról is. A munkafolyamat alatt készítenénk egy nagyszabású előadást, a The Camino Projectet, amelyet tavaly Chicagóban hoztunk létre, az alapját pedig a Santiago de Compostelába tartó El Camino, Szent Jakab-zarándokút adja. Ennek a munkának egy újabb állomása lenne Kelebián. Megközelítőleg hat-hét órás előadásról lenne szó, amelyet hat kilométeres útszakaszon valósítanánk meg időnkénti megállókkal, ahol jeleneteket mutatnánk be, a közönség pedig mindvégig velünk sétálna. Ez lesz a 30. Thealter fesztivál záróelőadása, pontosabban ún. utórezgése is. A fesztivál augusztus 8-án fejeződik be, de nem teljesen, akik kedvet éreznek egy kis kiránduláshoz, azokat a következő nap, 9-én autóbusszal áthozzák, így nekik majd itt zárul a fesztivál. Ez az előadás Chicagóban is egy hosszú útvonalon zajlott, de itt más környezetben, másmilyen helyszíneken lesz megtartva, és új szereplők is részt vesznek rajta, akik tapasztalata szintén nagyon fontos. Ez valójában egy hároméves projektum. Első évben Spanyolországban találkoztunk. Varga Henivel egy hetet sétáltunk velük az El Camino zarándokúton, és tulajdonképpen már ott elkezdtünk próbálni. 2018-ban dolgoztunk együtt, és tavaly megszületett az előadás, amit hétvégeken játszottak Chicagóban. Azt szeretnénk, ha más országokban is megvalósulhatna, más embereket bevonva. Lehetőleg minden évben máshol lenne a játszóállomása – fejtette ki a lapunknak Döbrei Dénes, aki azt is elújságolta, hogy idén visszatérhet a Circo no Ato is.

– Ezután a következő táborra augusztus 17-e és 26-a között kerülne sor. A Circo no Ato brazil cirkuszcsapat tartaná, akik megközelítőleg tízen érkeznének. A tíznapos tanfolyam során a cirkuszművészetre, a testre, a mozgásra, a mozdulatra helyeznénk a hangsúlyt. Ezek egész napos foglalkozások lennének, és többek között Heni és én is tanítanánk. A Circo no Ato tagjai már tavaly is itt voltak, segítettek nekünk a szalmaház építésénél. Dolgoztunk is egy kicsit együtt, bemutattuk mivel foglalkozunk, ők pedig nagy sikerrel játszották az előadásukat a Kosztolányi Dezső Színházban. Időközben felmerült az ötlet, hogy jó lenne közösen is létrehozni valamit. Idén ismét lehetőségük nyílik Európába jönni, és szóltak, hogy nagyon szeretnének visszatérni Kelebiára, foglalkozást tartani és közös munkát megvalósítani. R. D. Laing pszichológus Gubancok című könyve alapján dolgoznánk, ami valójában a nyelv akrobatikája. Amit ő mint pszichológus és pszichiáter megvalósított az irodalomban, az nagyon fontos nyelvi gyakorlat. A hétköznapi cselekedetekre, gondolatokra, amelyek megfordulnak az ember agyában, a gesztusokra, a szavak buktatóira épül, és valójában az akrobatika is hétköznapi mozdulatokból indulva, rengeteg buktató után tud felépülni, amit utána virtuózra fejlesztenek ki hozzáértők – tudtuk meg Döbrei Dénestől, aki a közös alkotás fontosságát is hangsúlyozta.

Sok mindent tervezünk, reméljük, hogy mindez meg is valósul, az emberi- és munkakapcsolatok pedig még jobban elmélyülnek. Franciaországból például olyanokat is várunk, akik már harmadszor-negyedszer térnek majd vissza, mert szeretnék folytatni ezt a munkát. Egyre nagyobb az érdeklődés a Nyári Mozi Színházi Közösség kelebiai székhelye iránt. Idén valószínűleg képzőművészek is bekapcsolódnak a munkába, és a tervek szerint júliusban néhány koncertre is sor kerül. Mindehhez a helynek is kellene továbbfejlődnie, épülnie. Olyan körülményeket kell teremteni, hogy lehessen kényelmesen alkotni, mert amikor munkafolyamat van, akkor nincs megállás. Egész nap kreatív munka folyik – mondta Döbrei Dénes.