2024. április 26., péntek

A szerbiai projektumok is megsínylik a koronavírus-járványt

A kínai koronavírus-járvány okozta gondok áthidalásáról tanácskozott tegnap Belgrádban Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési miniszter Csen Bóval, a Kínai Népköztársaság belgrádi nagykövetével.

– Szerbia számára rendkívül fontosak a kínai munkások és szakemberek, és arról tárgyaltunk a legértékesebb, legnagyobb infrastrukturális projektumokon – például a Pupin híd, a Miloš fejedelem autópálya vagy a Belgrád–Budapest gyorsvasút építésén – korábban angazsált, illetve most dolgozó kínai vállalatok képviselőivel, hogyan oldjuk meg az országukban megjelent járvány okozta problémákat – nyilatkozta Mihajlović az építésügyi minisztérium sajtószolgálatának közleménye szerint. Kiemelte, hogy Szerbia megértéssel van a pillanatnyi helyzet iránt, és a kormány, valamint a hazai vállalatok tőlük telhetően segítenek a kínai partnereknek. Szerbia nevében azt kívánta Kínának, hogy mielőbb kerekedjen felül a koronavírus-járványon.
Csen Bo nagykövet asszony hangsúlyozta, hogy ez a probléma nemcsak a kínai, hanem a világgazdaságra is hatással van, akárcsak a Szerbiával való együttműködésre a nagy projektumok megvalósítása tekintetében. Köszönetet mondott Szerbia Kormányának a segítségért és megértésért.

– A kínai munkások, mérnökök és felszerelés hiányával szembesülünk. A járvány átmeneti hatásáról van szó, a helyzet fokozatosan stabilizálódik, a betegek száma csökkenőben, és a kínai vállalatok mindent megtettek annak érdekében, hogy enyhítsék a fertőző betegség terjedésének kedvezőtlen hatását. Köszönet a fejleményeket figyelemmel kísérő médiumoknak és minden szerbiai polgárnak a szolidaritásért – mondta Csen Bo.
A találkozón részt vettek a Shandong, a CRBC, a CCCC & CRIC, a China Power és a CMEC kínai vállalatok képviselői.