2024. április 26., péntek

Szűkösen, de tevékenyen

A vízszolgáltatás a kishegyesi községi kommunális közvállalat egyik legfontosabb tevékenysége – Változás történt a szemételszállítás terén – Komoly kiadásai vannak a közvállalatnak

Kishegyes községben a Komunál Közvállalat látja el a kommunális feladatokat. Az elmúlt esztendő a közvállalat számára sem volt nehézségmentes, de ettől függetlenül igyekezett maradéktalanul ellátni feladatait. Legfontosabb tevékenységi köre a vízszolgáltatás biztosítása – számolt be lapunknak Dudás Béla, a közvállalat részlegvezetője.

Munkában a közvállalat dolgozói (Lakatos János felvétele)

Munkában a közvállalat dolgozói (Lakatos János felvétele)

– Azokból a szűkös keretekből, amikből gazdálkodunk, csak arra telik, hogy szabályosan tudjuk működtetni ezt a szolgáltatást. Ettől függetlenül sikerült kidolgozni egy új kút tervét, ami majd Kishegyesen kap helyet, a Verbászi út végén. Figyeljük tartományi szinten a pályázatokat, amit az önkormányzat fog megpályázni a kivitelezésre vonatkozóan. Ez az új kút elsősorban a vízmennyiség és a vezetékekben a megfelelő nyomás elérése véjlából fontos. Tavaly Szeghegyen és Bácsfeketehegyen szereltünk fel egy-egy új kutat. Ezekre a fejlesztésekre szükség volt, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő vízszolgáltatást ezeken a településeken. Fontos megemlíteni, hogy az önkormányzat elkészítette a teljes vízhálózat cseréjének tervét a község mindhárom településére vonatkozóan. Ez azért lényeges, mert a kutak új tisztítóberendezéseket kapnak, viszont hiába szolgáltatnak tiszta vizet, ha az a lakossághoz elöregedett hálózaton jut el, és ebben újra szennyeződik. Ez egy hosszú távú terv, vélhetőleg három évre lesz szükség a megvalósításához – számolt be Dudás, majd arról is szólt, hogy a közvállalat saját eszközökből mosató vízaknákat épített ki. Ezekre a csővezetékek mosásához van szükség. A közvállalatnak tavaly sikerült kiépítenie egy egy kilométeres szakaszt, amely a Bácsfeketehegy melletti szennyvíztisztítóhoz vezet. Ehhez a szennyvíztisztító rendes működéséhez lesz szükség – tudtuk meg a részlegvezetőtől.

ZÖLDÖVEZET, TEMETŐK, SZEMÉTSZÁLLÍTÁS

A Komunál Közvállalat tevékenységei közé tartozik a zöldövezetek karbantartása is. Erre az önkormányzat biztosítja a pénzt, és a közterületeknek minősülő közterületeket tartják karban. Az elmúlt év hozadéka volt, hogy a közvállalat megkapta a temetők üzemeltetését és karbantartását – számolt be Dudás. Ebben még kezdőnek számít, de igyekszik minőségi szolgáltatást biztosítani. Jelenleg is folyik a bácsfeketehegyi temető kápolnájának javítása, mert megsüllyedt az egyik fal. Emellett tervben van egy új halottasház kiépítése a kishegyesi Nyugati temetőben – mondta el a részlegvezető, majd azzal folytatta, hogy őhozzájuk tartozik a piacok üzemeltetése a község mindhárom településén. A közvállalat ebből származó bevétele az elmúlt évben jelentősen megcsappant, ugyanis nagymértékben csökkent a piaci árusok száma. A közvállalat feladata a szemételszállítás is, e terén változás történt.

– A szemét elhordása bejáródottan működik. Újdonság, hogy a idei évtől rendszeresen Topolyára szállítjuk a szemetet, az átrakodó udvarra. Ez azt is jelenti, hogy lassan szeretnénk felszámolni azokat a szeméttelepeinket, amik illegálisan működnek. A kishegyesit és a szeghegyit kapukkal zártuk le, és csak szerdán és szombaton vannak nyitva. Végül csak egy szemétlerakó marad az építési törmelék számára – mondta el Dudás, majd arról is beszámolt, hogy a közvállalat tevékenységi köre igen szerteágazó. Épp ezért a rendelkezésükre álló munkaerő kevésnek bizonyul, és csak a legszükségesebb feladatokat látja el. A legtöbb beruházást pedig csak a helyi közösségekkel és az önkormányzattal közösen tudják megvalósítani.

Az idei költségvetésük kapcsán a részlegvezető elmondta, hogy komoly eszközöket kell előirányozniuk a munkagépek karbantartására. A munkagépek üzemanyagköltsége éves szinten eléri az 5 millió dinárt. Ugyancsak nagy tételt, 5 millió dinárt irányoztak elő a vízhálózat karbantartásához szükséges anyagokra. Erre azért van szükség, mert mindhárom településen naponta történnek csőtörések – tudtuk meg Dudástól. A közvilágításhoz szükséges égők beszerzésére 1 millió dinárt szánnak, a villanyáram-fogyasztás pedig 10 millió dinár körül van. A kutak által felhasznált villanyáramra éves szinten 4-5 millió dinárra van szükség.