2024. április 26., péntek
KALANDTÚRA

A Lourdesi Miasszonyunk kegyhely, Lourdes, Franciaország

Európa Mária-kegyhelyei

Úrangyalát végzi a kis Bernadett,

            Melyre eget nyitnak angyali kezek.

            Áve, áve, áve Mária,

            Áve, áve, áve Mária.

Egész évben tolókocsik százai gurulnak, és mankók ezrei kopognak a remény városának kövein. A Pireneusok északi lejtőin lévő települést évente hatmillióan keresik fel a világ minden tájáról. Rengetegen nyerték vissza egészségüket, miután ittak vagy megmártóztak a Jelenések barlangjának vizében.

A katolikus egyház 140 év alatt 70 csodás gyógyulást tulajdonított a forrás gyógyító erejének, de legalább 25 ezer gyógyulás köthető a lourdesi vízhez. Főleg rákbetegek, lebénult, megvakult és tüdőbajban szenvedők keresnek itt gyógyulást, miután a gyógyszerek már nem segítenek. De rengeteg hozzám hasonló zarándok is érkezik különböző ügyes-bajos ügyeivel, hogy választ kapjon az élet fontos kérdéseire. A Gave folyó völgyében éjjel-nappal égnek a gyertyák a Fény kápolnájában, de a hely legszentebb helye a Grotto (a barlang), ahol Szűz Mária 1858-ban 18 alkalommal megjelent a 14 éves Soubirous Bernadette-nek. Egyik jelenés alkalmával, Mária útmutatása alapján, Bernadette egy csodatevő forrást fakasztott a Massabielle hegy barlangjában. Ez a forrás Európa legnagyobb Mária-kegyhelyévé vált, és Róma, illetve a Szentföld után a harmadik legjelentősebb keresztény spirituális hely. Eddig 250 millióan keresték fel.

Lourdes repterén azonnal megcsapott a hideg, de kristálytiszta pireneusi levegő. Már ott érezni lehetett, hogy valami van a levegőben. Kora este érkeztem a Lourdesi Miasszonyunk kegyhelyre. Minden este gyertyás körmenetben viszik végig a Mária-szobrot a kegyhely útjain. A körmenet élén a betegek, mögöttük a zarándokok vonulnak.

Mire besötétedik, a Rózsafüzér bazilika előtti tér megtelik a betegekkel, mögöttük pedig a tizenötezer kísérő és zarándok. Mindenki kezében egy vékony kék-fehér gyertya pislákol, melynek lángját egy papírtölcsér védi a széltől, melyen az est folyamán énekelendő jól ismert dallamok vannak. Amikor az Ave Maria betölti a teret, mindenki felemeli a gyertyáját, azaz az ég felé emeli betegségét, gondját, baját és a mellette álló idegenre rámosolyog. Ekkor szembesültem a ténnyel, hogy valóban itt vagyok, Lourdesban vagyok!

Azt hittem, hogy azon az estén mindent láttam, mindent átéltem. De a következő napok is bőven tartogattak újat, meglepetéseket, és amiért mentem: válaszokat. Reggel első utam a sziklabarlanghoz vezetett. A lourdesi barlangnál hat órakor zarándokmisével kezdődik a nap. Aztán szinte óránként mutatnak be szentmiséket a barlang előtt – minden zarándokcsoport a saját nyelvén. Itt láttam először olyan misét, ahol nem könyvből, hanem tablettről miséztek. Néhány méterrel a Grotto mellett van a részben sziklába vájt Rózsafüzér bazilika. A bazilika két feljárója az Atya kitárt karjait jelképezi. A négyezer fő befogadására képes templom belsejét kétezer négyzetméternyi mozaik díszíti. Krisztus életének 15 stációját egy-egy mozaikkápolna mutatja be, de az oltár mozaikja természetesen Máriát ábrázolja. A modern bazilika fölött magasodik a másfél évszázada épült Szeplőtelen fogantatás bazilikája.

Mária Bernadette-nek úgy mutatkozott be, hogy „én vagyok a Szeplőtelen fogantatás”. Tette ezt azért, hogy megerősítse a népben a IX. Pius által néhány évvel korábban kihirdetett dogmát a szeplőtelen fogantatásról. Lourdes harmadik fontos szentélye a X. Szent Piusnak szentelt föld alatti bazilika. Az ovális alakú, több mint egy hektár területű bazilikát a jelenések 100. évfordulójának emlékére építették. Befogadóképessége 25 000 fő. Délutánonként szentségimádást tartanak benne. A kegyhely területén több új templom is épült mozdítható válaszfalakkal, kórház és idősek otthona működik, valamint egy orvosi bizottság, amely a csodás gyógyulásokat hivatott kivizsgálni. A szomszédos dombon járják a betegek és a zarándokok keresztútját.

1993 óta február 11-e a betegek világnapja. Ezen a másfél évszázaddal ezelőtti napon jelent meg először a Szent Szűz Bernadette-nek. Lourdesban több medencét alakítottak ki, melyeket Bernadette forrásának vize táplál. A 12 °C-os vízbe naponta ezren merülnek bele. A kutatók semmi különlegeset nem találtak a vízben, mégis orvosi szempontból megmagyarázhatatlan gyógyulások történnek. Lourdes reményt ad az odalátogatóknak.

Százezerszer üdvözlégy szép Szűz Mária, Te vagy a lourdesi barlang fényes csillaga!