2024. március 29., péntek

„Vesszen a tél, jöjjön a tavasz!”

Vidám hangulatú télűző farsangi felvonulást tartottak Padén

Vasárnap délelőtt Padén a Takáts Rafael Magyar Kultúrkörben nagy csapat gyerek gyűlt össze az általuk készített színes farsangi jelmezben.

Elégett a telet jelképező kiszebáb, a téllel együtt a füstje is messze szállt (Gergely József felvétele)

Elégett a telet jelképező kiszebáb, a téllel együtt a füstje is messze szállt (Gergely József felvétele)

A maskarák főleg mesehősöket és szuperhősöket imitáltak, volt ott Harisnyás Pippi, Zorro, Pókember, többféle boszorkány, különböző állatfigurák, medve, sőt rendőrrel is találkozhattak a falubeliek az utcákon végigvonuló zajos társaságban. A síppal, dobbal, nyenyerével, lábasokkal, kerepelőkkel felszerelt lármás csapatnak nem volt nehéz dolga, sikerült elűzniük a már amúgy is a végét járó telet.

A falujárásból jó hangulatban visszatérő félszáz álarcos, jelmezes gyereket frissen sült farsangi fánk várta a kultúrkörben, ám még mielőtt a finom falatokat elfogyasztották volna, elégették a telet szimbolizáló kiszebábot. Amíg a szalmával kitömött figura égett, hangosan skandálták: „Vesszen a tél, jöjjön a tavasz!”

Deák Imola jól sikerült boszorkányjelmezbe öltözött. Retek Csanád Zorro képében jelent meg álarcban, a jelmezkészítésben a szülei is segítettek. Nagyon élvezte a közös farsangi felvonulást. A felvonulók között volt Törköly Dávid is, aki elmondta, hogy a jelmezéhez felhasználta édesanyja régi bundáját és a nagymamától kapott szalmakalapot.
Komáromi Róbert, az egyesület elnöke elmondta, hogy Padén már hagyománya van a farsangi jelmezes felvonulásnak, a téltemető szertartást minden évben ilyentájt megtartják, a szervezésben az egyesület szakosztályai segítenek. Az utcai felvonulás után teával és frissen sült fánkkal várták a gyerekeket, akik egymás között kiválasztották a három legsikerültebb jelmezt, ezek viselőit ajándékcsomagokkal lepték meg. A farsangi délelőtt vidám hangulatban telt Padén.

Padén lármás, színes maskarák űzték a telet utca hosszan (Gergely József felvétele)

Padén lármás, színes maskarák űzték a telet utca hosszan (Gergely József felvétele)