2024. április 26., péntek

Gyengül az influenza Vajdaságban

Megvan a nemrég foganatosított óvintézkedések eredménye, az influenza lassan gyengül Vajdaság egész területén – írja a 021.rs.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet legfrissebb adatai szerint az influenza kevésbé aktív, a vírusaktivitás a középküszöbön áll. Az utóbbi egy hét alatt csupán az Észak-Bácska-i és Észak-Bánát-i körzetekben lépte túl a járványküszöböt.

A vírus jelenléte a hónap elején volt kifejezetten intenzív, akkor növekvőben volt, ami járványhoz vezetett. Jelenleg a betegség mérséklődését mutatják az adatok, az influenzához hasonló esetek, valamint a légúti fertőzések csökkenőben vannak.

A megbetegedettek zöme az 5-14 éves korosztályból kerül ki. Az utóbbi napok laoratóriumi vizságalatai szerint jelen vannak az A (H3N2), az A (H1N1), és B típusú vírusok. A szakemberek szerint továbbra is be kell tartani az ajánlatos óvintézkedéseket.

Emlékeztetőül mondjuk el, hogy az iskoláskor előtti intézmények és az iskolák február 12-e óta nem fogadják a gyerekeket. A rendelet értelmében a tanítási szünet péntekig, február 21-éig van érvényben, vagyis a gyerekek legkorábban hétfőn, 24-én ülhetnek vissza a padokba, ezt azonban az illetékes minisztérium és titkárság még felülbírálja.