2024. április 26., péntek

Elégedetlenek a Darányi-telep lakói

A Krkljuš fivérek utca lakói azért tiltakoznak, mert az ígéretektől eltérően az önkormányzat nem rendezte az Olga Petrov és a Teodor Pavlović utcákat összekötő területet.

A Darányitelep lakói egyelőre csak pocsolyákon, kátyúkon keresztül juthatnak el otthonukig (Ótos András felvétele)

A Darányitelep lakói egyelőre csak pocsolyákon, kátyúkon keresztül juthatnak el otthonukig (Ótos András felvétele)

Az újvidéki városvezetés illetékesei tavaly ígéretet tettek arra, hogy a lehetőségekhez mérten rendezik majd az Olga Petrov és a Teodor Pavlović utcákat összekötő területet, de ez a mai napig nem történt meg.

A Krkljuš fivérek utca a Dusán cár utcával párhuzamosan húzódik a Darányi-telep városrészben, a Futaki út és az Európa sugárút közötti lakónegyedben. A szóban forgó utca tele van méretes kátyúkkal, amelyekben nagyobb esőzések után nagy tócsák keletkeznek. A legnagyobb gondban természetesen a gyalogosok vannak, át kell ugrálniuk a pocsolyákat, sárosan érnek haza minden alkalommal, de a parkolót is csak nagy nehézségek árán közelíthetik meg. A lakók elmondták, egyelőre azzal is megelégednének, ha legalább kaviccsal leszórnák az utat.

A városi Területrendezési és Nagyberuházási Hivatalban elmondták, jelenleg folyamatban van az utca felújításának a látványterve, ennek részét képezi a szükséges infrastruktúra kialakítása és a munkálatok megkezdéséhez szükséges engedélyek beszerzése is. A szóban forgó munkálatok kivitelezési jogát a szabácsi (šabaci) Set Kft. vállalat nyerte el az önkormányzat által kiírt versenypályázaton. Az illetékesek szerint a látványterv elkészítése után megteremtődnek a feltételek arra, hogy a városi költségvetésben finanszírozzák a szükséges, területrendezési munkálatokat – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

A projektum alapján 769,66 méternyi új útfelületet építenek hamarosan a Darányi-telepen, a két útsáv szélessége 2,5 méter lesz. A munkálatok kiterjednek majd a Laza Nančić, a Đorđe Magarašević, az Olga Petrov, a Teodor Pavlović, a Lučić testvérek, a Tone Hadžić és a Grulović fivérek utcák kereszteződéseire is.

Az utcákban összesen 161 parkolóhelyet létesítenek, és további nyolcat a mozgássérültek számára. Ezenkívül 1,5 méter széles járdákat alakítanak ki, megépítik a felszíni esővíz-elvezetést, és új közmegvilágítást helyeznek el. Az új útszakasz területén egyelőre olyan objektumok vannak, amelyeket a területrendezési terv értelmében eltávolítanak majd, két parcellán pedig még nem oldották meg a tulajdonjogi kérdéseket.