2024. április 26., péntek

Kommunális milícia Szabadkán is

A szabadkai Kommunális Rendőrség 2011 augusztusában alakult meg, és a rendőrségről szóló törvény 2018-as módosítása következtében 2019-ben hivatalosan megszűnt, és helyét a Kommunális Milícia vette át, amelyről a Városi Tanács ez év február 13-án megtartott 170. ülésén hozott határozatot. Ezen határozat értelmében a kommunális milícia hatásköre nagyobb lesz, mint a kommunális rendőrségé, viszont az élet ugyanazon területeit öleli fel.

A kommunális milícia önálló szolgálatként működik a szabadkai Közigazgatási Hivatal Felügyeleti és Ellenőrző Titkárságán belül. A Városi Tanács határozata részletesen ismerteti azokat a hatásköröket, amelyeket a kommunális milícia fed le, illetve azt is meghatározza, hogy milyen módon működhet együtt más szervezetekkel, a kommunális tevékenységet folytató vállalatokkal, valamint a felügyelő szolgálatokkal.

A kommunális milícia feladata szinte teljes egészében megegyezik a korábbi kommunális rendőrség feladataival. Feladatuk többek között a kommunális rend megőrzése, a kommunális ügyekkel kapcsolatos törvények és egyéb jogi aktusok betartása feletti felügyelet, a környezetvédelem, különös tekintettel a zaj- és levegőszennyezésre, valamint a szemét begyűjtésére és szállítására, a közterületek, utak, utcák felügyelete, a forgalom zavartalan folyásának biztosítása, a kulturális javak védelme, olyan középületek megóvása, amelyek a város és a hozzá tartozó települések számára különleges jelentőséggel bírnak. A kommunális rendőrség feladataihoz képest változást a nemzeti szimbólumok, zászlók, címerek használata feletti felügyelet képezi. A kommunális milícia a szabálysértést elkövető személyt, amennyiben megállapítja a kilétét, átadhatja a szabálysértési bíróságnak, az eljárás elindítására vonatkozó indítvánnyal.

A kommunális milícia feladata teljesítése közben különböző felhatalmazásokkal rendelkezik, figyelmeztethet, szóban utasíthat, igazoltathat, megállíthatja a járműveket, amiket át is nézhet, ideiglenesen elkobozhat tárgyakat, audió és videó anyagokat készíthet, illetve szükség szerint kényszerítő eszközöket is alkalmazhat. A kommunális milícia tagjai bizonyos esetekben civil ruhában is eljárhatnak, nem csak egyenruhában.

A kommunális milícia megalapításáról a városi képviselő-testület dönt, és a jövőben a stratégiáját, illetve éves tervét is az hagyja jóvá.

A határozat teljes szövege megtalálható Szabadka Város hivatalos honlapján, a www.subotica.rs címen a Helyi Önkormányzat fül alatt.