2024. április 26., péntek

Kilenc év után

Izgalmas performance az élet nagy kérdéseiről

Újvidék Városi Művelődési Igazgatósága a Colourful Cooperation (Színes együttműködés) projektum keretében, amelyet az IPA határon Átnyúló Együttműködés program eszközeiből finanszíroznak, több mint 130 érdekes programot szervez Palicson, Mórahalmon és Újvidéken. Teszi ezt azért, hogy bemutassa az ezeken a vidékeken élő szerbek és magyarok kultúráját, továbbá hogy fejlessze a művelődési, művészeti, gasztronómiai, idegenforgalmi és jószomszédi viszonyokat.

Az említett projektum első rendezvényeként a Kilenc év után c. performance-ot a békéscsabai és újvidéki egyetemi hallgatók közösen mutatják be. Éspedig holnap, szerdán 20 órakor Futakon, a Futak Művelődési Központban, csütörtökön 18 órakor Újvidéken, a Petőfi Sándor Művelődési Központban, pénteken 18 órakor a cseneji helyi közösségben és szombaton 18 órakor a kovilji Laza Kostić Általános Iskolában.

Döbrei Dénes, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanárának művészeti vezetésével, Szerda Árpád kortárs magyar komponista zenéjére készült a performance. Hét műhelymunka keretében az újvidéki Egység Művelődési Állomáson első ízben alkottak az Újvidéki Művészeti Akadémiáról Boris Isaković és Miljan Vojnović osztályának növendékei a békéscsabai Jókai Színház Színházi Iskolájának fiatal színészeivel. Izgalmas performace-on, Papp Katalin első kötetes versein keresztül keresik a választ az élet nagy kérdéseire: Kicsoda vagyok? Mit szeretnék? Kiért és miért adnám oda az életemet? Milyen a minket körülvevő világ, és milyen kellene, hogy legyen?