2024. május 5., vasárnap

Filmről, zenéről, közösségi kérdésekről

A CK13 Ifjúsági Központban nemrégiben a dél-koreai Élősködők című filmről folytattak beszélgetést. A tribün témáját képező, Oscar-díjas alkotás a gazdagok és a szegények közötti, kiélezett különbségrendszerről szól, tavaly megkapta az Arany Pálma díjat is. A véleményt nyilvánítók között volt dr. Antal Szilárd professzor is, aki arra hívta fel a jelen levők figyelmét, hogy a mozi intézménye veszélybe került, és hogy a filmművészet manapság közel sem élvez akkora tiszteletet, mint valamikor.

A YouTube név alatt üzemelő szennycsatorna megtette a maga hozzájárulását ehhez, a filmeket gombnyomással szerezzük meg otthoni élvezetünkhöz, ha pedig mégis elmegyünk a bevásárlóközpontok kínalataként beiktatott „moziba”, azt éttermi felszereléssel, tálcákkal a kezünkben tesszük. – A sötétben ülve csak a csámcsogást halljuk minden oldalról, legalább annyi tiszteletet adhatnánk, hogy ne a falás köré építsük a mozizás élményét – üzeni a filmművészet mély tisztelője.

A fotó a teltházas beszélgetés során készült.

A CK13 Ifjúsági Központban gyakran szerveznek hasonló, legkülönbözőbb tematikájú beszélgetéseket, műhelymunkákat, nyelvtanfolyamokat, gyakran a kisebbségi státusban élők gondjairól is szó esik. Hétvégenként leginkább bulikat tartanak. Szombaton, február 15-én 21 órától két együttes ad koncertet. Fellép a belgrádi Multietnička atrakcija rock and roll együttes, akárcsak a székvárosi Odvojena stvarnost punk band. A 300 dinárba kerülő belépőjegyek megvásárlásával támogatjuk a független zenei színtér előadóit. A Központ a Bojović vajda utca 13. alatt várja látogatóit.