2024. április 26., péntek

Sötét kor eljövetelétől tart a német elnök

Az európai védelem, a Nyugat szerepének a megváltozása és az átalakuló világrend a fő témái a tegnap kezdődött 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferenciának (MSC). A tanácskozás a világ egyik legnagyobb, biztonsági kérdésekkel foglalkozó rendezvénye, amelyre ötszáz magas rangú vendéget vártak, köztük 35 állam- és korányfőt. Az idei MSC központi témájának a Westlessness (Nyugat nélküliség) jelenségét választották a szervezők.

Rendkívül szigorú óvintézkedések mellett tartják Münchenben a világ egyik legnagyobb, biztonsági kérdésekkel foglalkozó konferenciáját, az MSC-t. A tegnap kezdődött rendezvény fő témái az európai védelem, a Nyugat szerepének a megváltozása és az átalakuló világrend. A konferencia hívószava a Westlessness (amit Nyugattalanságnak és Nyugat nélküliségnek is lehet fordítani). A szó azt a helyzetet írja le, hogy a Nyugat – az Egyesült Államok, a NATO és az EU tagországai – egy sor nemzetközi ügy és válság esetében nem tudnak közös stratégiát kialakítani, s emiatt átengedik a terepet más hatalmaknak, szereplőknek.

A szervezők szerint mi sem jellemzi jobban a helyzetet, mint a tavalyi fórumon Angela Merkel német kancellár és Mike ­Pence amerikai alelnök szereplése: a két politikus ugyanis teljesen eltérő véleményt fogalmazott meg a NATO, Irán, a világkereskedelem vagy épp az euró­pai energiapolitika ügyében. Szakértők szerint ekkor vált világossá, hogy a nyugati identitás, mint olyan, már nem létezik, és már nem lehet megmondani pontosan, mit is képvisel a Nyugat.

Európa biztonságpolitikája egyébként sok-sok kérdést vetett föl az elmúlt időszakban, mivel a kontinens nagyhatalmi versengés kereszttüzébe került, ami potenciális kihívást jelent az EU számára. A helyzetet csak fokozta az Egyesült Királyság kilépése az Unióból.

A konferencia a német államfő tegnap délutáni előadásával kezdődött. Frank-Walter Steinmeier is kiemelte, hogy bomlófélben van a Nyugat országainak közössége, és a világ egyre inkább a „klasszikus biztonsági dilemma” felé tart. Terjed az a felfogás, hogy mindenki csak a többiek rovására tudja megteremteni saját biztonságát, ami a bizalmatlanság és a fegyverkezés spiráljába taszítja a világot. Ez a „visszaesés a tegnapelőtt gondolkodásmódjába” egy súlyos, veszélyekkel terhes, „sötét korszak” eljövetelét vetíti előre – mondta.

Münchenben ismét az amerikai küldöttség a legnépesebb. A csoportba ráadásul három miniszter is bekerült: Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője, Mark Esper, a védelmi és Dan Brouillette, az energiaügyi tárca irányítója. A tanácskozáson – mások mellett – részt vesz Emmanuel Macron francia államfő és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is.

Az MSC-re ötszáz politikai, katonai, gazdasági vezetőt, szakértőt és civil aktivistát vártak, köztük 35 állam- és kormányfőt. A meghívottak között van Sebastian Kurz osztrák kancellár, Mark Rutte holland miniszterelnök, Ashraf Gáni afgán és Ilham Alijev azeri államfő is.

A konferencián hagyományosan több külügyminiszter is részt vesz. Visszatérő vendég Szergej Lavrov orosz és Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter. Vang Ji, a kínai külügyi tárca vezetője és Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai külügyminiszter azonban újoncként jelenik meg.

A ­Bayerischer Hof Szállodában zajló konferencián résztvevők biztonságára csaknem 3900 rendőr ügyel. A találkozóval összefüggésben kilenc demonstrációt tartanak, felvonulást hirdetett a többi között a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) klímavédelmi mozgalom is.