2024. április 26., péntek

Gyermekeink Szerbiáját kell szeretnünk!

Megtartották Belgrádban az államiság napi ünnepséget, kitüntetéseket adott át az államfő

– Azt szokták mondani, a forradalmakban azok lezárása jelenti a legnagyobb kihívást. Szerbiának sikerült lezárnia saját szabadságáért vívott harcát, s ma már a szabad és demokratikus beállítottságú világnak a részét képezi.

Ezeket a gondolatokat intézte a nyilvánossághoz Aleksandar Vučić szerb államfő az államiság napi belgrádi ünnepség kapcsán. Hozzátette: azon kell dolgoznunk, hogy minél több Szerbiát elhagyott embert bírjunk rá a hazatérésre. Úgy fogalmazott, meg kell erősítenünk mindenkit abban a meggyőződésében, hogy számunkra ma már a béke és a stabilitás jelenti az egyedüli utat. Gyermekeink Szerbiáját kell szeretnünk, nem üknagyapáinkét – tette hozzá ünnepi megszólalásában a köztársasági elnök.

A belgrádi elnöki palotában az államiság napi rendezvényen elismerésben részesültek az egészségügy, gazdaság, sport, diplomácia, tudományok területén kimagasló eredményeket elért egyének is. Az ünnepség elején az újvidéki Szerb Nemzeti Színház énekkara adta elő a himnuszt.

Karađorđe-csillagban részesítette az államelnök Peter Handke osztrák írót, műfordítót, a 2019-es év Irodalmi Nobel-díjának nyertesét, továbbá David Vujovićot, az Apolló űrkutatási program egyik szerb tagját. Miloš Zeman cseh államfő köztársasági szintű elismerésben részesült. Tudományos munkájuk elismeréseként kitüntetést kapott prof. dr Gordana Vunjak Novaković, a New York-i Columbia Egyetem egészségügyi kutatója, Jovan Hadži Đokić urológus, valamint prof. dr. Lazar Davidović érsebész is. Elismerésben részesült az intézmények közül a fennállásának századik évfordulóját ünneplő belgrádi Orvostudományi Kar, de a fővárosi Harmadik Gimnázium és a leskovaci gimnázium is. Radoslav Grajić zeneszerzőt és Mira Banjac színművészt is kitüntették. A Radnički sportklub is az elismert intézmények között szerepelt.