Kurti: Szabadítsuk meg Koszovótól Szerbiát!

Aleksandar Vučić szerint az álmodozóknak vissza kell térniük a realitásokhoz

Magyar Szó online

2020. február 15., 10:12 >> 2020. február 16., 20:04

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Belgrád és Pristina között jól felépített párbeszédre van szükség, amelynek meg kell felelnie néhány alapelvnek – jelentette ki Albin Kurti Münchenben, a nemzetközi biztonsági konferencia kerekasztalbeszélgetésén. A koszovói kormányfő úgy gondolja eljött az ideje annak, hogy Szerbia végleg megszabaduljon Koszovótól, írja a Szerbiai Rádió és Televízió a pristinai sajtóra hivatkozva. 

Albin Kurti

Albin Kurti

– Az itt képviselt államok majdnem mindegyike segített 20 évvel ezelőtt Koszovónak abban, hogy megszabaduljon Szerbiától, most itt az ideje segíteni Szerbiának, hogy "lerázhassa" magáról Koszovót – szögezte le Kurti 35 ország képviselője és Aleksandar Vučić szerb államfő jelenlétében. Kifejtette, hogy a két fél jövőbeni egyeztetései során három alapelvet figyelembe kell venni: nincs megegyezés párbeszéd nélkül, a párbeszédben nincs helye térképeknek, a térképek mellett nincs helye államfőknek.

Aleksandar Vučić úgy ítélte meg, hogy sikerült kiállnia szerb nép érdekei mellett a kerekasztalbeszélgetés során. Elmondása szerint a találkozó feszült volt, de megpróbált a lekezelő kijelentésekre az igazsággal visszavágni. 

Albin Kurti a Münchenben szerbiai és koszovói tisztségviselők által aláírt szádéknyilatkozatok kapcsán is fenntartásának adott hangot mondván, az új koszovói kormány nem hagyta azt jóvá.

A koszovói kormányfő szerint a megállapodás az előző tárgyalási folyamat alapján született, az előző kormány felhatalmazásával írták alá, és a dokumentumokat nem tárták a nyilvánosság elé.

Azt Kurti is elismerte, hogy a régión belüli együttműködés és a jószomszédi viszony szempontjából szükség van az infrastrukturális fejlesztésekre, úgy gondolja azonban, hogy egy ilyen együttműködés a Belgrád és Pristina közötti tárgyalási folyamatok részeként értelmezhető, és mint ilyen, átláthatónak kell lennie. Úgy értéklte, az ilyen jellegű egyezményeknek telljes mértékig összhangban kell állniuk egy ország törvényeivel, szuverenitásával és gazdasági törekvéseivel. Azt is elmondta, gazdasági szempontból előbbrevalónak és kedvezőbbnek tartaná egy olyan vasútvonal kiépítését, amely Lešakig húzódik.

Mint ismeretes, Münchenben pénteken két új szándéknyilatkozatot írtak alá a nemzetközi biztonsági konferencia keretében. Megállapodtak a felek a Belgrád és Pristina közötti vasúti forgalom megteremtése, és a két várost összekötő autóút megépítése kapcsán. A szándéknyilatkozatok aláírásán részt vett Aleksandar Vučić szerb államfő, Richard Grenell, az amerikai elnök Belgrád és Pristina közötti kapcsolatokkal foglalkozó különmegbízottja és Hashim Thaçi koszovói elnök is. A szerbiai vezetőség nevében Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője írta alá a dokumentumokat.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége