2024. április 26., péntek

Sáskajárás Afrikában

Az elmúlt 25 év legsúlyosabb sáskainváziója ez a kontinensen

Az utóbbi 25 év legszörnyűbb sáskajárása sújtja Kelet-Afrikát. Attól lehet tartani, hogy miután a sáskák elvonulnak, nyomukban éhínség következik.

Az egyiptomi vándorsáskák (amelyeket egyszerűen sivatagi sáskáknak is neveznek) észak felől támadják Kenyát, Etiópiát, Szomáliát, Szudánt és Ugandát, és inváziójuk megállíthatatlannak látszik.

Stephen Njoka, az egyiptomi vándorsáskák megfékezésére szakosodott kenyai szervezet (DLCO) igazgatója beszámolt róla, hogy a rovarok, amelyek 2019 decemberében Kenya északi részén kezdték meg pusztításukat, megindultak az ország délnyugati része felé.

A szakértő rámutatott: a megelőző intézkedések hiánya, valamint a vándorsáskák nagy mobilitása és reproduktív potenciálja miatt magas a kockázata annak, hogy az említett, Kenyával szomszédos országokat is letarolják a sáskák. Njoka elmondta: meg akarják akadályozni a rovarok továbbvonulását, de kérdéses, hogy sikerrel járnak-e. Az igazgató aláhúzta: az általa irányított szervezet a rovarirtós permetezésen kívül oktatást is biztosít helyi tisztségviselőknek.

Bukar Tijani, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) regionális képviselője az emberek megélhetését és az élelmiszer-biztonságot érintő fenyegetésnek nevezte a sáskajárást. Tijani szerint mindent megtesznek, hogy elkerüljék az élelmiszerválság fokozódását.

A vándorsáskák eddig több tízezer hektárnyi növényzetet legeltek le Szomáliában és Kenyában. A FAO január 13-i jelentése szerint a mostani az elmúlt 25 év legsúlyosabb sáskainváziója az Afrika szarvának is nevezett régióban.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) azonnali fellépést sürget, mivel Kelet-Afrikában a lakosságnak éhezéssel kell szembenéznie az ország mezőgazdasági területeit ellepő sivatagi sáskák miatt – számolt be a Guardian.

A kártevők gyakorlatilag mindent megesznek, Kenyában 70 éve nem volt ekkora sáskajárás: rovarok százmillióiból álló rajok érkeznek Szomáliából és Etiópiából. Ndunda Makanga, egy helyi gazda arról beszélt, hogy még a tehenek sem értik mi történik. Makanga a pénteki napot azzal töltötte, hogy igyekezett elkergetni a kártevőket, azonban nem ért el jelentős sikereket.

– A kukoricát, a cirokot, a tehénborsót, mindent megesznek – mondta.

Az ENSZ figyelmeztetése szerint a márciusi esőzésekkel tovább nőhet a probléma. Ekkor ugyanis az eső hatására új növényzet képződik, amellyel ötszázszorosára nőhet a sáskák száma, míg a júniusi, száraz időjárás megfékezi terjedésüket.

David Phiri, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) munkatársa szerint azonnali cselekedni kell. Körülbelül 70 millió dollárra lenne szükség a növényvédő szerek légi permetezésének fokozásához. Szomáliában, ahol az Al-Kaidához köthető Al-Sabaab terrorszervezet teljes területeket tart ellenőrzése alatt, még az erőforrás megléte esetén sem lenne könnyű megfékezni a pusztítást. Jens Laerke, az ENSZ genfi irodájának munkatársa arra figyelmeztet, hogy a rovaroknak egy kis raja is képes 35 ezer ember számára elegendő táplálékot felfalni mindössze egyetlen nap alatt.

Kenyában már csaknem 70 ezer hektár mezőgazdasági terület fertőzött.