2024. április 26., péntek

Párkapcsolati komédiák

Magyar mesék – Szerelmetes vidéki csetepaték két részben

A IV. Teátrum Neked! Zentai Teátrumi Napok második napján az Ivancsics Ilona és Színtársai alkotóműhely érkezett Zentára, és a vidéki életről, a férfi–nő viszonyról szóló darabját mutatta be.

Herédi Krisztián felvétele

Herédi Krisztián felvétele

Az alkotóműhely fontosnak tartja, hogy magyar drámákat vigyen színre, a Magyar mesék című előadásuk Móricz Zsigmond négy humoros egyfelvonásosát tartalmazza. A násztehén a fiatal házasok kálváriáját, a Lélekvándorlás a hosszú ideje házasságban élő Ember és Asszony meg nem értettségét, A dinnyék két csősz nőkről való vélekedését, a Kvitt pedig a két nem közötti összezördüléseket, viszonyokat ábrázolja.

A paraszti világot hűen bemutató drámákat a szereplők tájszólása teszi igazán átélhetővé, hiszen nehezen maradhatna hiteles egy száz évvel ezelőtti falusi dinnyecsősz, ha a mai pesti kiejtéssel szólalna meg. Az élvezhetőséghez nagyban hozzájárulnak a színpadon jelenlévő néphagyományok: az élő népzene, a jelenetek között átvezető néptáncosok, a pajzán néptáncelemek, a temérdek alsószoknyát számláló népviselet és a paraszti világ iránti nosztalgiát fölébresztő díszletek, kellékek. A Magyar mesék mese-voltát a háttérként megjelenő, falusi parasztházak egy-egy falát ábrázoló díszlet teljesítette ki, amely a jelenetek között könyvszerűen lapozható volt, egyszerre nyitva új fejezetet az előadásban és kölcsönözve új hátteret az új történetnek. A színpaddal együtt mindez egy valódi, háromdimenziós könyv benyomását keltette, ahol a színészek a közönség nagy örömére életre hívták Móricz karaktereit.

A móriczi parasztvilág komédiáin valóban könnyű nevetni, hiszen sok párkapcsolati helyzetben, sok férfi és nő között lejátszódó párbeszédben, a színre kerülő konfliktusokban magunkra ismerhetünk. Nem véletlen, hogy a humoros helyzeteket, a váratlan fordulatokat a zentai közönség nevetéssel, tapssal jutalmazta.

Az előadás szereplői: Benkő Péter, Csomor Csilla, Hajnal János, Kiss Emma, Király Adrián, Nemcsók Nóra

Rendező: Ivancsics Ilona

Rendezőasszisztens: Marinkovics Zsófia

Látvány: Sebők Péter

Zenekar: Dulai Zoltán és bandája.

Tánckar: Duna Táncműhely táncosai.

Koreográfus: Juhász Zsolt