2024. május 10., péntek

Gondban az okostelefon-rajongók

A koronavírus elsöpörte a világ egyik legfontosabb mobiltávközlési seregszemléjét

Néhány hete még csak nyugtalanok és bizonytalanok voltak a barcelonai Mobil Világkongresszus (MWC) szervezői, amiért – a kínai koronavírus okozta járvány és pánik miatt – több multinacionális cég is lemondta részvételét a négynaposra tervezett rendezvényen, amelynek kezdetét február 24-ére tűzték ki. A leendő látogatók egy része is tanácstalan volt: azon morfondíroztak, hogy elmenjenek-e ilyen veszélyes időszakban a katalán városba, vagy inkább maradjanak otthon.

Sokan biztosan útra keltek volna, hiszen mégiscsak az okostelefon-rajongók egyik legjobb nemzetközi bemutatójáról, a mobilvilág hagyományos éves seregszemléjéről van szó. Tavaly majdnem száztízezren váltottak belépőjegyet az MWC-re, hogy láthassák, kipróbálhassák a rengeteg újdonság nekik tetsző példányait.

A gyártók az idén is sok újítással rukkoltak volna ki, ám a rendkívül népszerű nemzetközi mobilipari kiállításról ezúttal már (hetekkel ezelőtt) olyan cégek jelezték távolmaradásukat mint a dél-koreai LG vagy a svéd Ericsson. Az utóbbi, nem mellesleg, az MWC legnagyobb kiállítói közé tartozott volna. Az LG-hez hasonlóan a koronavírusra hivatkozva mondta le idei barcelonai szereplését. A napokban több nagy gyártó, köztük az Intel, a Nokia, az NTT Docomo, a Sony, a Vivo és a ZTE is követte a példájukat.

A járvány okozta rengeteg bizonytalanság és a félelem miatt a szervezők végül február 12-én este lemondták az év egyik legfontosabbnak gondolt rendezvényét. A távolmaradó cégek más időpontokban és más helyszíneken tervezik bemutatni újdonságaikat az érdeklődőknek.

Hogy a koronavírus mennyire befolyásolja a gyártásukat, arról még korai beszélni, ám az nagyon is valószínű, hogy a kínai vállalatok esetében visszaesést okozhat, hiszen a járvány gócpontja Kínában található. Az országban és külföldön is ismert Xiaomi gyártópartnereinél például több napos kényszerszünetet tartottak, s a cég szerint a dolgozók csak február 10-én tértek vissza a munkába, a tervezettnél csaknem tíz nappal később. A változás biztosan felborítja a februári termelési tervet.

A másik nagy kínai telekommunikációs óriásnál, a Huaweinél már korábban újraindították a mobiltelefonok és hálózati berendezések gyártását. A vállalat már február 3-án arról számolt be, hogy háza táján minden a megszokott ütemben halad.

Jelentős lemaradást, illetve termeléskiesést egyébként sem engedhet meg magának a cég, amely tavaly kiválóan teljesített az egyre kiélezettebb nemzetközi versenyben. A vele szemben bevezetett amerikai korlátozások ellenére is jelentősen növelte eladásait. Csak okostelefonból 240,5 milliót adott el (az előző évi 205,8 millió után), s ezáltal 14,4 százalékról 17 százalékra növelte piaci részesedését. Ráadásul egy olyan esztendőben, amikor globális szinten csökkentek a piaci értékesítések. A világon tavaly ugyanis összesen „csak” 1,412 milliárd okosmobilt adtak el, 190 millióval kevesebbet, mint 2018-ban.

A legkeresettebbek továbbra is a Samsung készülékei. A dél-koreai vállalat tavalyi eladásai azonban csak szerény mértékben nőttek: 295,1 millió készüléke talált gazdára (2018-ban 291,3 millió), amivel a piaci részesedése 20,3-ról 20,9 százalékra emelkedett.

A Samsung és a Huawei nyomában harmadikként ott bandukol az Apple, amelynek azonban tavaly csökkentek az éves eladásai, így a piaci részesedése is rosszabb lett: 14 százalékra zsugorodott az előző évi 14,4 százalékról. Az amerikai cég 2019-ben 197,4 millió okostelefont szállított le a megrendelőknek, azaz 8,9 millióval kevesebbet, mint 2018-ban.