2024. április 26., péntek

Rendezzük környezetünket!

Nagytakarítás a város központjában és a tó környékén – Gépparkbemutatót terveznek a Komgrad közvállalatban

A közeledő Bálint-nap apropóján a topolyai Komgrad Kommunális Közvállalat csapata arra kéri a topolyaiakat, hogy óvják a várost, vigyázzanak a saját, egyben valamennyiünk környezetének a tisztaságára. A felhívást Domány Dudás Diana, a Komgrad igazgatónője tolmácsolta, aki szólt néhány szót a közvállalat további tevékenységéről is.

– Ez az év az első, hogy ilyen módon, a népszerű Valentin-napon szólítjuk meg a lakosságot, miszerint a szerelmesek napján helyezzük a szívünkbe Topolyát is. Vagyis tudatosítani szeretnénk azt, hogy felelősséggel tartozunk azért a településért, lakóközösségért, ahol élünk. A nemzetközi nőnapra is tartogatunk meglepetést, egy kis figyelmességet azoknak a hölgyeknek, akik a nőnapon érkeznek törleszteni a számláikat. A tavaszi megmozdulásaink között szerepel még, hogy mint a köz javát szolgáló vállalat bemutatkozzunk városunk lakosainak egy gépparkismertető formájában is. Ez konkrétan azt jelenti mondjuk, hogy a tűzoltósági, rendőrségi bemutatókhoz hasonlóan mi is felvonultatjuk az ásást, takarítást, útkarbantartást vagy más munkálatot végző gépeinket a város főterén, amire majd meghívjuk az iskolákat, és az óvodákat – ismertette a közvállalat igazgatónője, akitől az aktuális munkálatokról megtudtuk, hogy az ivóvíz- és a szennyvízhálózat bővítése mellett készülnek a tavasztól aktuálissá váló takarítási és karbantartási teendőkre is. Az időjárás pedig jelenleg azt sugallja, hogy a kurta, fagy- és hómentes telünket hamarosan felváltja a növényzet burjánzását ígérő tavasz, ez pedig hatványozza Komgrad Kommunális Közvállalat ügyeletes csapata számára a köztereken elvégzendő feladatokat.

– A felelősségünk alá tartozó közterek karbantartása, vagyis a mögöttünk hagyott időjárás következtében letört száraz gallyak, a szétdobált szemét begyűjtése és a fűnyírás mellett ültetési feladataink is adódnak. Ez azt jelenti, hogy cseréljük azokat a növényeket, amiket a fagy-, vagy bizonyos egyének felelőtlen magatartása tönkretett. Ezenkívül egynyári virágokat is ültetünk a köztereink azon részeire, ahova már megszokhatták a topolyaiak – tudtuk meg Fekete Bánov Ágnestől, a Komgrad kommunális koordinátorától, aki ismertette azt is, hogy a közvállalat az idén áprilisban is meghirdeti rajzpályázatát a Föld napja alkalmából. Ez a községi gyerekek körében igen népszerű, és a szelektív hulladékgyűjtés tematikájára épülő akció tudatos hozzáállásra készteti a gyerekek még formálódó gondolkodását.

– A legsikeresebb alkotások öltik ünneplőbe a közvállalatunk székházának belső falait. Az idei év újdonsága pedig, hogy immár a középiskolásokat is szeretnénk bevonni – tudtuk meg a Komgrad kommunális felelősétől.

PRÓBAÜZEMMÓDBAN A HULLADÉKELSZÁLLÍTÁS

Az igazgatónőt, Domány Dudás Dianát, a békovai Regionális Hulladéktároló próbaüzemmódjának topolyai tapasztalataival kapcsolatban is kérdeztük.

– Amióta beindult a békovai gyűjtőközpont próbaüzemmódja, azóta igyekszünk összehangolni a topolyai szemétbegyűjtést a rendszerrel. Tőlünk naponta több kamionnyi rakomány kerül a hulladéktárolóba, körülbelül 15-20 ezer kg szemetet, vagyis konyhai hulladékot adunk le – tudtuk meg az igazgatónőtől. Az iránt is érdeklődtünk, hogy az eddigi próbaüzemmód utáni, „élesben” zajló időszak miben jelent majd változást a közvállalat szemétszállításában.

– Annyiban lesz más a mostani állapothoz, hogy a lakosság által „kitermelt” és leszállított szemétmennyiség után kapunk majd egy számlát, amit havonta kell törlesztenünk. Emellett további kihívást jelent majd a falvakból való szemét elszállíttatása is, aminek a rendszerét meg kell szervezni és hamarosan beindítani – nyilatkozta az igazgatónő, aki kitért arra is, hogy még most sem tudatosult minden polgárban, hogy a szelektív hulladékgyűjtés milyen nagy probléma. Vagyis a papír, a műanyag vagy az üveg számára fenntartott tárolókba csak azt rakják, amire rendeltetett.