2024. április 26., péntek

Középpontban az agrárium lehetőségei

Adán a mezőgazdasági pályázatokról és támogatásokról tájékoztatták a termelőket

A Magvető élőújságán és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége mezőgazdasági fórumán szép számú közönség gyűlt össze kedden Adán a községháza dísztermében.

A rendezvény előadói az adai községháza dísztermében (Csincsik Zsolt felvétele)

A rendezvény előadói az adai községháza dísztermében (Csincsik Zsolt felvétele)

A fórum vendégei, Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Nagy Miklós, a VASZ elnöke az aktuális mezőgazdasági helyzetről, a pályázatokról, a kedvezményes hitelekről és a támogatásokról tájékoztatták a hallgatóságot. A Magyar Szó részéről Németh Zoltán főszerkesztő-helyettes és Varga Attila, a Magvető szerkesztője vett részt a rendezvényen.

Fremond Árpád előadásában értékelte az elmúlt négy évet, és beszámolt a VMSZ mezőgazdasági ügyekben elért sikereiről. Elmondta, hogy számukra nagyon fontos a mezőgazdaság, ezért igyekeztek minél több termelőt megtartani az ágazatban, amiben kiemelt szerepet kapott a Prosperitati Alapítvány is. Az IPARD-program elindulásának fontosságát hangsúlyozta, amely program hozzájárult a gazdaságok megerősödéséhez. Szerinte biztos alapokra akkor kerülhet a honi mezőgazdaság, amikor Szerbia az Európai Unió tagja lesz, ami várhatóan bekövetkezik ebben az évtizedben. Sikerként beszélt a földtörvény szigorításáról, a vagyon-visszaszármaztatásról, a mezőgazdaságban dolgozó nők helyzetének javításáról, a gépek bejegyzéséről, a kistermelői rendelet bevezetéséről, illetve szólt az országos szintű pályázatokról és támogatásokról.

Ótott Róbert tájékoztatójában a tartományi mezőgazdasági titkárság pályázati lehetőségeit, valamint a Vajdasági Mezőgazdasági Fejlesztési Alap kedvezményes hiteleit foglalta össze, amelyeket együttesen is felhasználhatnak a termelők. Beszélt az öntözőrendszerek és fóliasátrak kiépítésére, a gyümölcsösök jégvédő hálóval való megvédésére, a kerítések kiépítésére, illetve a méhészekre vonatkozó pályázatokról, valamint a fiatal gazdákra vonatkozó startup támogatásokról. A gazdák pályázhatnak a gyümölcsészetben és a konyhakertészetben használatos eszközökre, kis hús- és tejüzemek felszerelésre, a borászok és pálinkakészítők eszközbeszerzésre. Vannak pályázatok az organikus termelésre, a halastavak kialakítására, illetve az erdészeknek és a vadászegyesületeknek is. Az önkormányzatok esetében a dűlőutak rendezését, a vízvezeték és a szennyvízhálózat kiépítését, az öntözőcsatornák tisztását támogatják. A tartományi mezőgazdasági titkárság emellett támogatja a tűzoltó-egyesületeket és a kézműves söröket gyártó vállalkozásokat is.

A mezőgazdasági fórum folytatásában Nagy Miklós a VASZ munkájáról és a falugazdász-hálózatról beszélt. Megjegyezte, hogy Ada községben Világos Valéria falugazdász évente ezer termelő munkáját segíti, ha ez a szám tovább növekszik, akkor jövőre újabb falugazdászt is alkalmazhatnak. Ehhez kérte a gazdák közreműködését, hogy minél többször vegyék igénybe a falugazdász segítségét.

Varga Attila a Magvető mellékletet és annak nyereményjátékát ismertette a közönséggel. A melléklet szerkesztője kistermelőként és újságíróként beszélt a mezőgazdaságban jelentkező nehézségekről, a gazdáknak kedvezőtlen támogatási politikáról, az alacsonyan tartott terményárakról és a behozatali lobbi mezőgazdaságra káros tevékenységéről.

Végezetül Németh Zoltán ismertette a Magyar Szó tavaly megjelent három kiadványát: a Mérföldkövek – Hetvenöt év, hetvenöt írás című kiadványt, amely a lap fennállásának 75. évfordulójára jelent meg, az Amit a galamb összehordott – Hódegyházi vidám történetek című adomagyűjteményt, illetve a Naptár 2020 kiadványt.