2024. április 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Szegedi száműzetés

Az Újpest pályáját jónak találta az MLSZ, majd úgy döntött, nem lehet rajta futballozni

Egy dologban tévedtünk egy hete, a forduló rangadóját nem Újpesten rendezték. Sőt, a Szusza Ferenc Stadionban semmilyen mérkőzés nem volt (pedig a Ferencváros készült a derbire), a Magyar Labdarúgó-szövetség ugyanis egy hét alatt megmásította döntését.

Legalábbis erre lehet következtetni a lila-fehérek honlapján megjelent közleményből, amely azt írta: „Az MLSZ a mai napon (2020. 02. 05.) ellenőrizte a Szusza Ferenc Stadion gyepszőnyegét, és játékra alkalmatlannak minősítette, ezzel felülbírálva a 2020. január 31-én hozott határozatát, miszerint a stadion pályája minden tekintetben megfelel egy NB I.-es mérkőzés lebonyolítására.”

A rendőrség három nap alatt nem vállalta, hogy egy esetleges helyszínváltoztatás mellett biztosítani tudja a meccset, így az Újpest a derbi halasztását kérte a Ferencváros beleegyezésével, amit az MLSZ jóvá is hagyott.

Márciusig a Szusza stadion játékra alkalmatlan, a lila-fehér együttesnek azonban játszania kell. Budapesten és vonzáskörzetében nem akadt szabad pálya, pedig a klub megkereste a Vasast, az MTK-t, Szolnokot, Dunaújvárost, a III. kerületi TVE-t és a Csepelt, de Győr, Szolnok és Debrecen is kiesett időponthiány miatt. A klub végül Szegedet választotta, mert „könnyebben megközelíthető Budapestről, és a pálya, illetve a stadion adottságai is tökéletesen megfelelnek egy NB I.-es mérkőzés lebonyolítására.”

Ez azt jelenti, hogy az Újpest a Fehérvár elleni kupameccs után február 22-én a Kaposvárt, majd 29-én a Puskás Akadémiát is a Szent Gellért Fórumban fogadja. De előbb a hétvégén egy zalaegerszegi kiruccanás jön, egy olyan ellenféllel szemben, amelynek mostantól minden mérkőzés duplán számít. A ZTE kiesési rangadón a Budapest Honvédtól kapott ki 2:0-ra, így öt pontra nőtt a hátránya a már bennmaradást jelentő 10. helyhez képest. A Kisvárda ugyanis házigazdaként 5:3-ra legyőzte a sereghajtó Kaposvárt, így megelőzte a Paksot, amely kettős emberhátrányban 2:0-ra kikapott odahaza a Puskás Akadémiától. A szabolcsiak ezzel megelőzték a tolnaiakat a tabellán, utóbbiaknak öt pont az előnyük a ZTE-vel szemben.

A hétvégén ismét rangadó vár a Fradira, de várhatóan ez már nem marad el. A zöldek olyan faramuci helyzetbe kerülhetnek, hogy ha szombaton kikapnak a Fehérvártól, akkor lecsúszhatnak az eső helyről. Ami persze csak vizuális sokkot jelentene, a címvédő ugyanis két mérkőzéssel kevesebbet játszott legfőbb riválisánál.

A Fehérvár a 3. helyezett Mezőkövesdet verte 2:1-re, így Joan Carrillo elégedetten értékelhetett. „Nagyon fontos volt számunkra ez a siker az öltöző és a szurkolók miatt is. Úgy gondolom, hogy megérdemelt győzelmet arattunk, a játékosok mindent megtettek a győzelemért, mindig örülök annak, ha ezt látom a csapaton. Egy jó erőállapotban lévő, technikás játékosokkal rendelkező Mezőkövesd ellen gyűjtöttük be a három pontot” – mondta.

A fehérváriak ugyan a legutóbbi két magyarkupa-mérkőzésüket megnyerték a Fradi vendégeként, az élvonalban azonban 2013. augusztus 4-e óta nem nyertek. Az akkori 2:0-s győzelem hőse a zentai születésű Nemanja Nikolić volt, aki kétszer is betalált. Ezt akár ismét megteheti, a legutóbb a Chicago Fire-t erősítő csatár ugyanis a múlt héten ismét aláírt egykori klubjához.

A Mezőkövesd a száguldó Debrecenhez látogat, amely 2020-ban nem tud kikapni. Ezúttal az eddig szintén veretlen Diósgyőr otthonában nyert 2:1-re, így esélyes lesz a szombati meccsen is.

A 21. forduló programja

Február 15., szombat: Debrecen–Mezőkövesd (17 óra), Zalaegerszeg–Újpest (17), Kaposvár–Honvéd (17), Puskás Akadémia–Kisvárda (17), Diósgyőr–Paks (17), Ferencváros–Fehérvár (19.30).