2024. április 26., péntek

Negyvenötmillió játszóterekre

Az idei területrendezési terv alapján az újvidéki önkormányzat 45,5 millió dinárt költ a városi játszóterek megépítésére és felújítására.

Az idén is jelentős összeget költ az önkormányzat a játszóterek és a kültéri fitneszparkok megépítésére és felújítására (Ótos András felvétele)

Az idén is jelentős összeget költ az önkormányzat a játszóterek és a kültéri fitneszparkok megépítésére és felújítására (Ótos András felvétele)

Tavaly Újvidéken hat játszótér és egy skate-park épült, ezekre az önkormányzat 44,7 millió dinárt irányozott elő. A Területrendezési és Nagyberuházási Hivatal illetékesei igyekeznek a peremvárosi településeken is ugyanannyi játszóteret építtetni, mint a belvárosi kerületekben.

A hivatal tavaly decemberben versenypályázatot írt ki a kültéri fitneszparkok és a játszóterek felszerelésének beszerzése érdekében, a tender sikeres volt. Az új eszközöket tíz városi játszótéren és kültéri fitneszparkban szerelik fel. A versenypályázati dokumentációból kiderül, hogy célzott felmérést készítettek arról, hogy mely játszóterek, illetve fitneszparkok szorulnak rá leginkább a felújításra, illetve, hogy hol érdemes újakat építeni. Az új játszótereket és fitneszparkokat természetesen olyan területeken alakítják ki, ahol a közelben még nem épült ilyen jellegű létesítmény. Az új játszóterek rendelkeznek majd egy 3 és 5 év közötti gyermekek számára kialakított játszórésszel, amelynek keretében hidacskákat, csúszdákat és mászókákat helyeznek el. Ezenkívül a puha padlózatú játszótereken helyet kapnak a libikókák és a hinták is.

Ami a kültéri fitneszparkokat illeti, 10 helyen különféle tornaszereket helyeznek majd el, amelyeken a sízéshez, az evezéshez és a gyalogoláshoz hasonló mozgásgyakorlatok végezhetők el – olvasható a Dnevnik napilapban.

Az új játszóterek méretét a környezettől függően határozzák meg, kialakításukkor nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra. A játszótereket puha padlózatra építik, így kisebb az esély arra, hogy megsérüljenek a gyermekek. Az új játszótereket összesen 1800 négyzetméteren alakítják ki, mellettük zöld övezeteket létesítenek.

A Területrendezési és Nagyberuházási Hivatal az említett befektetéseken kívül 20 új padot és szemeteskukát is vásárol, amelyeket a játszóterek és a fitneszterek környékén helyeznek el.