2024. március 19., kedd

Lourdes-i búcsú Temerinben

Kedden, február 11-én, felszentelésének 20. évében, a lourdes-i jelenés ünnepén, a betegek világnapján ünneplik Temerinben, a Lourdes-i Boldogasszonynak szentelt millenniumi emléktemplom búcsúját.

A millennium évében felszentelt temerini Lourdes-i emléktemplom (Góbor Béla felvétele)

A millennium évében felszentelt temerini Lourdes-i emléktemplom (Góbor Béla felvétele)

Ez idáig Vajdaságban itt épült az egyetlen olyan templom, amelyet a Lourdes-i Boldogasszony tiszteletére szenteltek fel. Építésének kezdete egybeesett a szemléletbeli változásokkal, a volt Jugoszlávia szétesésének és a háborús évek időszakával. Nagy lemondások árán a helyi katolikus hívek anyagi támogatásával tíz évig épült. Felszentelésére 2000-ben a magyar millennium évében, a temerini magyarság fogadalmi ünnepén, Illés próféta napján került sor.

A templom búcsújúra az idén is sok vidéki és külföldi látogatót várnak. Lehetőség adódik a betegek szentségének felvételére, akkor, amikor a hívő élete betegség vagy öregség miatt kezd veszélybe kerülni. Fontos a szentség felvételére való komoly felkészülés, a szentgyónás elvégzése. Az ünnepi szentmise 17 órakor kezdődik. A szentmisét ft. Horváth Ákos újmisés mutatja be. Szentmise után gyertyás körmenet, ájtatosság a Lourdes-i barlangnál és a vendégek megvendégelése házi készítésű süteményekkel, meleg teával.