2024. április 19., péntek

Nyáron már hajózhatunk is Bezdánban

Befejeződtek a Ferenc József-zsilip és a sebesfoki vízduzzasztó munkálatai

Igor Mirović tartományi kormányfő tegnap meglátogatta a bezdáni Ferenc József-hajózsilip, valamint a Sebesfoki-zsilip felújítási munkálatait. A terv szerint a vízügyi létesítményeket a nyáron helyezik üzembe. A projekt a Magyarország és Szerbiai közötti, határon átnyúló IPA-program keretében valósul meg. Ez az elmúlt 30 év legnagyobb vízgazdálkodási beruházása, összértéke 8,7 millió euró.

A felújított Sebesfoki-zsilip (Fotó: vojvodina.gov.rs)

A felújított Sebesfoki-zsilip (Fotó: vojvodina.gov.rs)

A bezdáni Ferenc József-zsilip a műszaki és hidromechanikai állapota miatt régóta nem használható, de fontos létesítménynek számít a Duna–Tisza–Duna-csatorna mentén, ezért működőképessége elengedhetetlen. A Sebesfoki-zsilip és vízduzzasztó ipari létesítményként a hajózást biztosította, és az egyedüli árufuvarozási lehetőséget jelentette a térségben. Mivel a munkálatok a tervezettnél előbb befejeződtek, így a turista- és teherhajók hamarosan teljesen biztonságosan használhatják ezt a vízi utat. A zsilipek növelik majd a Bajai-csatorna vízelvezető képességét, lecsapolási hatékonyságát, lehetőséget teremtenek a hajók átkelésére a Dunából a Baja–Bezdán-csatornába, amely a gazdaság és az idegenforgalom fejlődését is segíti majd, mivel a csatorna a Felső-Duna mente természeti rezervátumnak a kiemelten védett területe.
– Nagyon örülök a lendületes munkálatoknak. Bezdánban 1988 óta nem működött hajózási útvonal, ez azonban hamarosan megváltozik – mondta Mirović, majd kiemelte, hogy sok új projektet hajtanak végre az IPA-program, illetve az EU-alapok, a köztársasági és tartományi költségvetések, valamint az Egyesült Arab Emírségek Fejlesztési Alapja által finanszírozott projektek segítségével a vajdasági vízgazdálkodás rendszerében.

Vuk Radojević mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti tartományi titkár szerint a Baja–Bezdán-csatorna rendszerének fejlesztése hatalmas előrelépés, hiszen a vízgazdálkodásba évtizedek óta nem ruháztak be.
– A projekt megvalósítása hatalmas jelentőséggel bír, ennek köszönhetően növekszik az árvízvédelem szintje. További két projektünk van a mobil árvízi gátak beszerzésére, amelyet még ebben az évben Magyarországgal együtt tervezünk. Ezzel párhuzamosan megkezdtük a projekt végrehajtását Horvátországgal is, amely szintén egy IPA határokon átnyúló projekt keretében valósul meg – ecsetelte Radojević.

– Az elmúlt négy évben több mint tízmillió eurót fektettek be uniós forrásokból az ilyen projektek végrehajtására. Ezenkívül a város által végrehajtott projektek legnagyobb támogatója a tartományi kormány – mondta Dušanka Golubović Zombor polgármestere.

A terepi szemlén részt vett Slavko Vrndžić, a Vajdaság Vizei Közvállalat igazgatója is.