2024. március 29., péntek

A kereskedők és az IT-szakemberek a legkeresettebbek

Szerbiában továbbra is hiány van mesteremberekből

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 2019-ben csaknem 14 százalékkal nőtt a kereslet különféle profilú szakemberek iránt – erre utalnak legalábbis a poslovi. Infostud.com honlap adatai. A 021.rs számításai szerint tavaly több mint 225 ezer jelölt jelentkezett a kb. 49 ezer meghirdetett munkahely valamelyikére.

Az össz pályázat 24 százalékát nem szerb nyelven hirdették meg, leggyakrabban angolul, majd németül, magyarul és oroszul (Fotó: Pixabay)

Az össz pályázat 24 százalékát nem szerb nyelven hirdették meg, leggyakrabban angolul, majd németül, magyarul és oroszul (Fotó: Pixabay)

Tavaly leggyakrabban a kereskedem, az IT-szektor, a gépészet, az elektrotechnika és az adminisztráció terén kerestek alkalmazottakat, a legkeresettebb munkakörök pedig a következők voltak: elárusító, értékesítési szakember, sofőr, raktáros, telefonoperatőr. Továbbra is hiány van fodrászokból, asztalosokból, hentesekből, pékekből, fémesztergályosokból és festő-mázolóból.

A munkaadók 2019 folyamán az esetek 57 százalékában középiskolai végzettségű kádereket kerestek, míg valamivel kevesebb, mint 40 százalékban magas-, vagy főiskolai végzettséget hirdettek meg pályázataikban. Egy meghirdetett munkahelyre átlagosan 65-en jelentkeztek.

Az össz pályázat 24 százalékát nem szerb nyelven hirdették meg. Leggyakrabban angolul, majd németül, magyarul és oroszul.

A rokkantsággal élők számára is vonatkozó hirdetések is enyhe, 8 százalékos növekedést mutatnak.