2024. április 26., péntek

Alacsonyabb küszöb, több nő

A parlament elfogadta a törvénymódosításokat, miszerint a kisebbségi szavazatok 35 százalékkal többet érnek majd
(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

Az előttünk álló választások során parlamenti, illetve helyhatósági szinten is a 3 százalékos választási küszöböt kell elérniük a politikai pártoknak, illetve polgári csoportosulásoknak, többek között erről szavazott szombaton késő délután a köztársasági képviselőház. Ugyanakkor nőni fog a nők aránya a képviselők körében, ugyanis az eddigi 30 százalék helyett 40 százalékosra növelték a jelenlétük arányát.

A parlament napirendjén két jogszabály szerepelt, mégpedig a parlamenti képviselők megválasztásáról szóló törvény és az önkormányzati választásokról szóló törvény módosítása, ám két-két beterjesztésben. Amíg a Szerb Haladó Párt mindkét törvény esetében a választási küszöb csökkentését kezdeményezte a korábbi 5 százalékról 3-ra, Gordana Čomić, az ellenzéki Demokrata Párt képviselője a nők részarányának növelését indítványozta. A képviselők szavazattöbbséggel megszavazták a törvénymódosítás mindkét változatát, azzal, hogy a választási küszöb csökkentése esetében a kisebbségi pártok ne kerüljenek hátrányos helyzetbe, a VMSZ módosítási indítványa is a törvény részévé vált. Így a mandátumok kiosztásánál a kisebbség által begyűjtött szavazatok 35 százalékkal többet érnek majd, és így habár több párt kap esélyt arra, hogy bekerüljön a parlamentbe, a kisebbségi pártok sem veszítenek a képviselői posztok megszerzésének esélyéből.

A törvénymódosítás a nemzeti kisebbségek esetében a nemzeti tanácsokat is bekapcsolta a választási folyamatba, azzal a céllal, hogy ezáltal csökkentsék annak lehetőségét, hogy többségi pártok kisebbségi pártként induljanak a választásokon, visszaélve a kisebbségi különleges jogokkal. Habár a törvénymódosítási javaslat szerint a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak végzést kellett volna kiadniuk a választásokon induló kisebbségi pártok és polgári csoportosulások kapcsán, Muamer Zukorlić, az Igazságosság és Megbékélés Párt képviselőjének módosítási indítványát építették be végül a törvényelőírások közé, miszerint a Köztársasági Választási Bizottság hozza meg a döntést arról, hogy az induló párt kisebbségi párt-e, azzal hogy a döntést megelőzően véleményezést kérhet az érintett nemzeti tanácstól.

Az SZHP módosítási indítványával módosult Gordana Čomić indítványa is, vagyis pontosították a politikai életben kevésbé képviselt nem, vagyis jelen esetben a nők parlamenti jelenlétének 40 százalékra való növelését. Így a választási listák összeállításánál a pártoknak figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a listán feltüntetett öt személy közül a sorrend szerint legalább kettőnek nőnek kell lennie, ezzel kívánnak ugyanis egyenlő esélyt nyújtani ahhoz, hogy mindkét nem képviseltesse magát a parlamentben, illetve önkormányzati szinten a képviselő-testületekben.