2024. április 26., péntek

Szombaton és hétfőn Anna Karenina

A Tolsztoj Anna Karenina c. regénye alapján készült előadásban a híres szerelmi háromszögben Béres Márta (a 2019. évi Sterija Játékok legjobb színésznő díjának nyertese), Annát, Német Attila Karenint és Mészáros Árpád (szintén a Sterija Játékok legjobb színésze 2011-ben), Vronszkijt alakítja. A társulatnak ez az első közreműködése Dejan Projkovszki észak-macedóniai rendezővel, akitől két éve láthattuk az Othello c. előadást az első Synergy fesztiválon, melyet a szkopjei Török Színházzal készített. A 2019/2020. évad a Hegek címet viseli.

Az előadás egyik jelenetében Béres Márta és Mészáros Árpád (Dávid Csilla felvétele)

Az előadás egyik jelenetében Béres Márta és Mészáros Árpád (Dávid Csilla felvétele)

– A hegeket az élet karcolja ránk, ha való életet élünk, és ezeket nem tudjuk kivédeni, és felesleges is azon fáradoznunk, hogy folyton védjük magunkat. A sebhely az nyom, egy jel az emberen. Anna Karenina a női Hamlet. Nevének kimondásakor a vonat jut eszünkbe, az öngyilkosság, ami azt jelenti, hogy az ő sebe olyan mély és fájdalmas volt, hogy nem tudott vele élni – vallja Béres Márta.

– Pszichés vagy láthatatlan hegeket minden ember hordoz magán, aki súlyos traumán esett át. Ilyen trauma éppen a válás is – a ráeszmélés a szeretett embertől való elszakadásra, a szeretetlenségre, hogy elárultak, elhagytak és megcsaltak... Mindez Alekszej Karenin. Ilyen hegek hordozója, de nemcsak ő, hanem mindazok, akiknek ilyen vagy hasonló élményben volt részük... – mondta Német Attila.

Az előadás szombaton és hétfőn 19 órakor lesz a színház nagytermében.