2024. április 26., péntek

Ismét utazhatnak autóbusszal a közép-bácskaiak Szegedre

Összehangolták a Topolya és Kishegyes községekből induló járatokat a Szabadka-Szeged járatok menetrendjével - A VMSZ is támogatta a polgári kezdeményezést

Hétfőtől reggelente újra el lehet jutni autóbusszal Kishegyesről és Topolyáról Szegedre. A korábbi direkt vonalat ugyan nem indítják újra, de egy Bácsfekethegyről Szabadkáig közlekedő járattal el lehet érni majd a Szabadkáról Szegedre induló autóbuszt.

Autóbusz (Illusztráció: pixabay)

Autóbusz (Illusztráció: pixabay)

2020. január 5-én ugyanis megszüntették a menetrend szerinti járatot a Szeged és Bácsfeketehegy közötti szakaszon. Ezt a járatot a múltban igen sokan használták, mint az egyetlen tömegközlekedési eszközt Szeged és a közép-bácskai régió között. A kishegyesi helyi lap, a Szó-Beszéd szervezésében és a kishegyesi, valamint a bácsfeketehegyi helyi közösség támogatásával aláírásgyűjtésbe kezdtek. Végül a topolyai, gunarasi, bajsai és bácskossuthfalvi helyi közösségek is csatlakoztak és összesen 1304 aláírás gyűlt össze. A kezdeményezést Pásztor István a Tartományi Képviselőház elnöke is aláírta.

Sándor István, kishegyesi községi tanácstag a kishegyesi Szó-Beszéd hírportálon arról számolt be, hogy sikeresen zárultak az utasforgalmi vállalatokkal kezdeményezett tárgyalások. Az egykori járat újraindításának ugyan nincs meg a gazdasági igazoltsága, viszont egy másik járat indulási idejének előbbre hozásával lehetővé válik, hogy a Szabadkáról 6 óra 30 perckor Szegedre induló buszt a bácsfeketehegyi, kishegyesi és topolyai utasok is elérjék. Az összehangolásra vonatkozóan a busztársaságok együttműködőek voltak, és az ehhez szükséges minisztériumi jóváhagyás a VMSZ közbenjárására a lehető leggyorsabb időn belül megérkezett – áll a kishegyesi portálon közzé tett értesítésben.

Hétfőtől, azaz február 10-től az autóbusz 5.20-kor indul Bácsfeketegyről, 5.28-kor van Kishegyesen 5.45-kor indul Topolyáról. Aki ezzel utazik majd, az eléri a 6.30-kor Szabadkáról Szegedre induló buszt. A visszatéréssel nincs komolyabb probléma, mert délután van Szegedről Szabadkára járat, amiről leszállva a közép bácskai településekre utazók még néhány járat közül választhatnak. Sándor István azt is elmondta, a jövőre nézve megoldást jelenthet még, hogy határbuszokat indítanak, olyan járatokat, melyek a horgosi közúti határátkelőig közlekedne oda-vissza jelleggel. Így, mivel a határ túloldalán is közlekednek határbuszok, az utasok még zökkenőmenetesebben juthatnak el Szegedre, mert a határon a buszokat sok esetben megvárakoztatják.

A határbusz járatok bevezetéséhez azonban elsősorban a határrendészet és a közlekedési minisztérium beleegyezésére van szükség, annak érdekében, hogy hivatalos buszmegálló kerüljön kijelölésre és kiépítésre a Horgos 2-es határátkelőhelyen. Az ehhez szükséges lépéseket Kern Imre államtitkár tette meg és a közeljövőben ez a lehetőség is megteremtődik – írja a kishegyesi polgárokat tájékoztató portál.